– Min mamma har alltid vært veldig glad i håndarbeid og håndverk generelt. Jeg har aldri fått det til. Men med vevingen var det noe jeg fikk til plutselig. Hun er veldig fornøyd med det, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Tirsdag hadde kronprinsessen med seg kronprins Haakon til et sted hvor hun har tilbrakt mange timer bak veven: på Raulandsakademiet i Vinje.

– Det er den store lidenskapen om dagen. Det er jo det for deg, sier kronprins Haakon.

– Ja, det er jo det, innrømmer kronprinsessen.

Korona-hobby

Det startet i koronatiden, i mars 2020: Kronprinsesse Mette-Marit fikk på plass en vev i hjemme på Skaugum i Asker kommune. Hun la ut et bilde av den nye hobbyen på Instagram.

– Det begynte egentlig med at jeg hadde lyst å lære meg å veve. Så gikk jeg på vevkurs hos Asker husflidslag, og jeg har sittet der og vevd. Nå har jeg holdt på i litt over tre år, forteller Mette-Marit.

Det har virkelig ballet på seg.

Kronprinsessen har vært på flere kurs. Og hun har også dratt med seg ektemannen på inspirasjonsbesøk. Blant annet i utlandet.

– Vi har vært rundt og sett på vev på mange forskjellige steder, på utstillinger og museer, forteller kronprinsen.

Norsk kulturarv

Raulandsakademiet, hvor kronprinsessen har tatt vevkurs, er samlokalisert med Institutt for tradisjonskunst og folkemusikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Der holder de mange norske håndverkstradisjoner i hevd.

Tirsdag fikk kronprinsparet også se de andre avdelingene på instituttet. Kronprinsen fikk prøve seg bak veven på tekstilverkstedet, men han framsto mer komfortabel da han fikk håndtere en stor høvel på treverkstedet.

– Det var fint, sier kronprinsen til NTB.

Kronprinsessen strålte imidlertid foran veven.

– Guri så gøy! Dette kunne jeg sittet og jobbet med lenge, sier hun.

Besøket på skolen er del av kronprinsparets turné for å markere at de fyller 50 år i år. De fikk også se metallverkstedet og folkedans.

Mette-Marit: Fantastiske vevsdamer

Det kronprinsessen liker best med vevingen, er kanskje miljøet, forteller hun.

– Det er kanskje noe av det som har vært viktigst for meg. Det å komme inn i vevemiljøet, både i Asker, men også her på Rauland. Det å bli kjent med andre vevere rundt om i Norge.

Hun synes vevingen er en fin måte å være sammen på.

– Og så er det utrolig mye flotte folk som driver med vev. Jeg blir så veldig glad i mange av disse vevedamene.

Forrige uke var kronprinsessen på kurs og lærte seg teknikken krokbragd.

– I det siste jeg har holdt på litt med det. Akkurat nå jobber jeg med et Telemarksteppe. Det går ikke så bra akkurat nå, men vi får se, sier hun.

Men det er også litt av sjarmen med den nye hobbyen.

– Det kan føles veldig frustrerende når man vever, og ikke får det til. Og så føles det jo veldig fint når man får det til, sier kronprinsessen.