Et orkanvarsel er sendt ut for hele kysten fra Savannah River til Cape Fear i North Carolina.

Kystområdene kan bli rammet av en «livstruende stormflo» på opptil 1,5 meter og store mengder regn, ifølge amerikanske meteorologer.

I Florida er ødeleggelsene omfattende etter at uværet rammet delstaten onsdag. Ian var på dette tidspunktet en av de kraftigste orkanene som noen gang har truffet USA, med en vindstyrke på 67 meter per sekund.

Uværet svekket seg på vei over Florida, før det igjen styrket seg over Atlanteren og ventes å ramme South Carolina fredag som en orkan i kategori 1.

Millioner uten strøm

Boliger, bedrifter og helseinstitusjoner ble oversvømt sør i Florida som følge av uværet og en stormflo på opptil 5,5 meter.

Nesten 2,7 millioner boliger og bedrifter mistet strømmen – nesten av en firedel av Floridas strømkunder. Over 2 millioner hadde ennå ikke fått strømmen tilbake to dager senere.

Florida-guvernør Ron DeSantis sier at det er for tidlig å få oversikt over hvor mange som har mistet livet. Dette vil trolig ta flere dager.

– Vi venter definitivt å ha dødsfall som følge av denne orkanen, sa guvernør Ron DeSantis på en pressekonferanse torsdag kveld.

Tidligere på dagen sa president Joe Biden at Ian kunne bli den dødeligste orkanen i Floridas historie.

Fort Myers oversvømt

Tampa Bay Times og CNN har meldt at det er 15 bekreftede dødsfall i Florida, mens nyhetsbyrået AP skriver at det så langt er snakk om fire.

I tillegg er 18 cubanske migranter fortsatt savnet etter at båten deres sank i uværet onsdag. På Cuba, som først ble rammet av orkanen Ian, er det meldt om tre omkomne.

2,5 millioner mennesker ble evakuert fra sine hjem før orkanen nådde land i Florida. Ifølge DeSantis har det blitt gjennomført minst 700 redningsoperasjoner, stort sett fra lufta.

Byen Fort Myers, som med sine drøyt 80.000 innbyggere er et populært turistmål, er blant stedene som er hardt rammet.

– Noen av disse områdene – byene Cape Coral og Fort Myers – ble virkelig, virkelig oversvømt og virkelig ødelagt av denne stormen, sier De Santis.

Klimaforskere gjorde i løpet av kort tid en analyse av nedbørsmengdene under uværet. De anslås å ha vært minst 10 prosent større enn de ville vært i et stabilt klima.

Elver i gatene

I Fort Myers ble gatene gjort om til elver, og havvann fosset inn i hus. Flere titalls båter som lå fortøyd i havnen, har sunket, mens andre ble tatt av vannmassene og endte opp gatelangs i sentrum.

Også store deler av Orlando ble satt under vann, og myndighetene der og i andre områder slet torsdag med å få oversikt over skadene.

En del av veien som knytter øya Sanibel til Fastlands-Florida har rast ut i havet. Dermed ble de 6.300 menneskene som bor på øya, isolert.

Da vinden løyet i morgentimene torsdag, begynte den amerikanske kystvakten å hjelpe strandede innbyggere på øyene utenfor kysten av Florida ned fra hustak og loft der mange hadde søkt tilflukt fra stormfloa.

– Vi har aldri tidligere sett en så kraftig stormflo, sier DeSantis.