– Uakseptabelt å henrette Saddam

Å henrette Saddam Hussein vil være en uakseptabel feil som kan føre til en ren borgerkrig i Irak, sier Italias utenriksminister Massimo D’Alema.

Publisert: Publisert:

UENIG: Saddam reagerer på dommen han fikk den 5. november. Foto: Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– I den dramatiske og vanskelige situasjonen Irak er i, kan en henrettelse av Saddam Hussein føre landet inn i en reell borgerkrig, sa D’Alema til pressen etter et møte med sin franske kollega Philippe Douste-Blazy i Paris.

– Dette er årsaken til at vi sender en anmodning til irakiske myndigheter, til de demokratiske myndighetene i Irak, som vi respekterer og støtter, om at dommen ikke blir fullbyrdet, sa han.

Etiske grunner

Frankrikes utenriksminister Douste-Blazy sa Frankrike og EU er imot dødsstraff og at landene ønsker at denne formen for straff blir avskaffet over hele verden.

– Så av etiske grunner burde ikke Saddam Hussein utsettes for dødsstraff, sa Douste-Blazy.

Han uttrykte også bekymring for situasjonen i Irak.

– Situasjonen i Irak er ytterst foruroligende, og vi er på randen av borgerkrig, sa han.

Blair imot I London sa den britiske statsministeren Tony Blair mandag at han er imot dødsstraff av prinsipp, «enten det gjelder Saddam Hussein eller noen annen».

Men på sin månedlige pressekonferanse nektet han likevel å kommentere spesifikt dødsdommen mot Saddam. I stedet henviste han journalistene til en uttalelse utenriksminister Margaret Beckett kom med søndag.

Beckett understreket betydningen av at den irakiske eksdiktatoren er blitt stilt til ansvar for sine handlinger.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.