Mannen, som er bosatt på Haugalandet, har vært avhørt i begge drapssakene tidligere.

Politiinspektør Lars Ole Berge sier politiet har sett på mannen som en «kandidat» i Birgitte Tengs-saken.

– Han har vært avhørt som vitne i denne saken tidligere, sier Berge.

Mannen i 50-årene ble pågrepet på Sørlandet onsdag, opplyser politiinspektør Berge.

– Pågripelsen gikk rolig for seg, sier han.

DNA

Berge opplyser at mannen er siktet på bakgrunn av resultater fra DNA-undersøkelser, som understøttes av andre opplysninger i saken.

Politiinspektør Unni Byberg Malmin legger til at mannen også har vært avhørt i forbindelse med Jørgensen-saken.

– Det har vært to selvstendige etterforskninger, men vi mener det likevel har vært naturlig å se etter mulige sammenhenger. Mannen som er siktet for drapet på Tengs, og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen, har vært en kandidat for politiet i begge etterforskningene, sier hun.

Hun sier det er flere momenter som danner grunnlag for at mannen er mistenkt i Jørgensen-saken, blant annet at han befant seg i Stavanger da Jørgensen forsvant.

Politiet har foretatt DNA-undersøkelsene sine i samarbeid med Rettsmedisinsk institutt i Østerrike.

Siktede er blitt avhørt onsdag og torsdag. I tillegg er det gjennomført flere vitneavhør.

Politiet sier de ikke har planer om ytterligere pågripelser utover mannen som nå er siktet i Birgitte Tengs-saken, og mistenkt i Tina Jørgensen-saken.

Nekter straffskyld

Mannen har ikke erkjent drapet på Birgitte Tengs.

– Det jeg kan si, er at han nekter straffskyld. Og så kan jeg si at han opplever det som en sjokkartet opplevelse å bli siktet og dratt inn i disse to sakene. Og at han har det vanskelig, sier advokat Stian Kristensen til NTB.

Mannen er tidligere straffedømt, opplyste politiet på pressekonferansen. De ønsket ikke å utdype hva mannen er blitt dømt for.

– Nå må vi bruke tid på å gjennomgå og sette oss skikkelig inn i sakene, sånn at han kan imøtegå anklagene som er rettet mot ham, sier forsvareren.

Han framstilles for varetektsfengsling klokka 14 fredag.

– Han motsetter seg fengsling, sier forsvareren.

Fetteren dømt for Tengs-drapet

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995 på Karmøy. To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Han ble frikjent i lagmannsretten, men ble samtidig dømt til å betale oppreisning til foreldrene i en sivil sak. Han tok siden saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i 2003 dømte den norske staten til å betale erstatning til fetteren.

Birgitte Tengs ble funnet død den 6. mai 1995. Foto: Våge studio / NTB

Bistandsadvokat Erik Lea for familien til Birgitte Tengs sier klientene er i sjokk over utviklingen.

– Mine klienter og jeg ble orientert om dette for to døgn siden, og det kom som et sjokk på mine klienter. De er i sjokk fremdeles, men er i ferd med å ta dette innover seg, sier han til VG.

Han sier videre at familien forholder seg til politiets etterforskning, og håper de får endelig svar på hva som skjedde med datteren deres.

– Hvis dette nye er riktig, så er det jo mye som taler for at foreldrene til Birgitte har tatt feil. De har levd i den tro i 25 år at det var fetteren som sto bak, sier bistandsadvokat Lea.

– Positivt med gjennombrudd

Da 20 år gamle Tina Jørgensen ble funnet død i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren i år 2000. Foto: Politiet / NTB

Den siktede mannen er også mistenkt for drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen fra Stavanger, som ble funnet drept i en kum ved Bore kirke i Klepp kommune 26. oktober 2000. Her ble hennes tidligere kjæreste først siktet for drapet, men denne siktelsen ble frafalt. I 2015 ble fire menn siktet for drapet, men også disse siktelsene ble frafalt.

Jørgensen-familiens bistandsadvokat sier til NTB at de mener det er positivt at det har skjedd et gjennombrudd.

– Det er veldig positivt at det nå har skjedd et gjennombrudd i Birgitte Tengs-saken, at en person er siktet og fremstilles for varetektsfengsling. Og at politiet også finner grunnlag for å mistenke ham i Tina Jørgensen-saken, sier bistandsadvokat Kjersti Jæger, som representerer familien.

To uavhengige etterforskninger

Begge drapene har vært gjenstand for stor oppmerksomhet i norsk offentlighet, særlig etter at Kripos opprettet en såkalt cold case-enhet og tok opp sakene på nytt.

– Det har vært to uavhengige etterforskninger av drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Det har likevel vært naturlig for politiet å se etter eventuelle sammenhenger, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin.

– Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, sier Malmin.

Mannen fremstilles i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes fredag klokka 14. Politiet vil be om fengsling i fire uker med alle restriksjoner.

Sørvest politidistrikt vil holde en pressekonferanse på politihuset i Stavanger fredag klokka 12.

Siktede nekter straffskyld, opplyser forsvarer Stian Kristensen.

– Han har det vanskelig og opplever anklagene som sjokkartet, sier Kristensen til Fædrelandsvennen.

– For sent

Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy 6. mai 1995. Foto: Aleksander Nordahl / NTB

Arvid Sjødin, advokaten til Birgitte Tengs’ fetter, sier til Aftenbladet at han tidlig sa at det var en sammenheng mellom de to drapene.

– Det var nærhet i tid, geografi og likhet i handling. Dette ble imidlertid avblåst, sier Sjødin til Aftenbladet.

At en person nå er siktet for drapet på Birgitte Tengs, kommenterer han slik:

– Det er altfor sent. Det sier noe om forutinntatthet og manglende evne til å vurdere bevis.

Tina Jørgensen ble funnet drept i denne kummen på parkeringsplassen utenfor Bore kirke på Jæren. Foto: Carina Johansen / NTB