Journalistene som dekker Det hvite hus, frykter for sin helse etter at pressetalskvinne Kayleigh McEnany testet positivt for korona og en koronasmittet president Donald Trump er kommet tilbake fra sykehus. Journalistene som dekker Det hvite hus, frykter for sin helse etter at pressetalskvinne Kayleigh McEnany testet positivt for korona og en koronasmittet president Donald Trump er kommet tilbake fra sykehus. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Journalister bekymret for koronasmitte i Det hvite hus

Når president Donald Trump nå er tilbake i Det hvite hus, øker journalistenes frykt for å bli smittet av koronaviruset.

Tre journalister som følger Det hvite hus, har allerede testet positivt for viruset i forbindelse med utbruddet som startet i Rosehagen.

Bekymringen journalistene allerede føler på grunn av en lettvint holdning i Det hvite hus til grunnleggende råd som å bruke munnbind, økte da pressetalskvinne Kayleigh McEnany mandag kunngjorde at hun var smittet.

Etter McEnanys kunngjøring stilte Fox News' Hvite hus-korrespondent John Roberts seg i kø ved et testsenter i flere timer for å teste seg.

Han hadde vært til stede på McEnanys pressebrif torsdag, før Trump testet positivt. Verken hun eller en av assistentene hennes, som også testet positivt, brukte munnbind, og Roberts satt like ved begge. Testen hans var heldigvis negativ.

Rasende og frustrert

Han sa at episoden passet dårlig for ham, men andre, som radiokorrespondenten April Ryan, er rasende over at Trump og hans folk setter hennes kolleger i fare, og CNNs Kaitlin Collins kaller situasjonen uansvarlig.

– Det er frustrerende. For å være ærlig, gjør det meg sint, sier ABC News' Jonathan Karl.

Pressetalsmann Judd Deere sier at Det hvite hus tar smitten på alvor, men Trump misliker helt klart munnbind, og det filtrer nedover til alle andre i staben hans.

Respekterer ikke

Journalistklubben i Det hvite hus har plassert et skilt på døra til rommet der pressekonferansene holdes, der det heter at munnbind er påbudt. Men de eneste som ikke respekterer det, er staben i Det hvite hus, ifølge Karl.

Når de blir spurt, svarer de nesten alltid at de har tatt en test samme dag som var negativ. Men ifølge CBS News-korrespondent Weijia Jiang er det ingen garanti for at man er smittefri.

Michael Shear fra New York Times er den eneste som har stått fram med at han er smittet. Han sier han ikke vet hvor han ble smittet, men at det kan ha vært da han var med Trump til et massemøte i Pennsylvania 26. september og returnerte på presidentflyet.

– Det som er frustrerende, er at man vet at risikoen kan reduseres hvis de tok det mer på alvor, sier han.