Siste oppgjør om «å tisse» i Bertheussen-saken

Uenigheten om betydningen språkekspert Sylfest Lomheim skal ha for bevisførselen fortsatte i Bertheussen-saken onsdag.

Publisert: Publisert:

Under prosedyren mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett onsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Berit Roald / NTB

  • NTB

Med referanse til kjente norske forfattere som Jens Bjørneboe, Johan Borgen, Ketil Bjørnstad og Edvard Hoem og mange flere dokumenterte advokat John Christian Elden onsdag morgen at norske mannlige forfattere bruker ordet «tisse».

Den noe pussige oppramsingen kom som et svar på at språklig sakkyndig og professor emeritus Sylfest Lomheim fredag mente at bruken av det samme ordet i ett av trussel- eller tilståelsesbrevene i saken var mer forenlig med at brevet var skrevet av en kvinne og ikke en mann. Påtalemyndigheten mener det er Laila Anita Bertheussen som har skrevet brevene, men hun nekter for å stå bak dem.

Utsagnet vakte en debatt også utenfor rettssalen, og mandag måtte Lomheim forsvare sitt standpunkt i en debatt mot forfatter og språkforsker Helene Uri.

– 152 mannlige forfattere bruker ordet tisse i sine tekster, sa Elden og viste til en undersøkelse fra Universitetet i Bergen.

Diskusjonen om uttrykket var den aller siste del av bevisførselen i straffesaken mot Laila Anita Bertheussen før aktor Marit Formo startet på sin avslutningsprosedyre onsdag.

Bertheussen selv ankom retten med et stoffnett med en karikatur over Edvard Munchs «Skrik»-ansikt og med teksten «Skyldig i å ha tisset» og underteksten «Pisspreik si nu æ».

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.