I en 12 sider lang klage til Pressens Faglige Utvalg retter Slottet sterk kritikk mot kjendisbladet Se og Hør for deres arbeidsmetoder og publiseringsrutiner, ifølge Aftenposten.

— Behov for klargjøring

«Klagen kommer som et resultat av en utvikling der respekten for privatlivet stadig settes under press av Se og Hør.(...) Denne utvikling har medført et behov for klargjøring av i hvilken utstrekning pressens eget klageorgan mener Kongefamiliens privatliv er beskyttet», heter det i klagen, som er signert hoffsjef Åge Bernhard Grutle.

Slottet har fått bistand av høyesterettsadvokat Kyrre Eggen i utformingen av det juridiske grunnlaget for klagen.

Klagen omfatter oppslag i åtte numre av Se og Hør over en periode på om lag åtte måneder, og berører fem ulike punkter i pressens Vær Varsom-plakat.

I tillegg mener Kongehuset at Se og Hørs oppslag bryter med bestemmelsene i den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK).

Reagerer spesielt på bilder av barna

Artikkel 8i EMK slår fast at «Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse».

« Pressens eget regelverk bør ikke gi svakere vern enn de grunnleggende menneskerettigheter», mener Slottet.

Se og Hør har blant annet publisert mer enn 60 sider med bade- og feriebilder av kongefamilien på to private ferier. Slottet reagerer spesielt sterkt på bruken av bilder av kongefamiliens barn.

«Bladet har tatt bilder av barna gjennom gjerder inn på private eiendommer og forfulgt kronprinsessen på fottur til avsidesliggende steder i India. Bildene bladet har publisert er i all hovedsak tatt med telelinser eller skjult kamera uten at kongefamiliens medlemmer har vært klar over at de har blitt fotografert. Se og Hør har også publisert intervjuer gitt til andre medier og presentert dem som sine egne eksklusive saker», heter det i en melding som er lagt ut på kongehuset.no.

Les hele klagen her.