Politiet mistenker at seks russ kan stå bak fire voldtekter

Politiet etterforsker fire anmeldte voldtekter i forbindelse med russetreffet i Kongeparken i helgen. Voldtektene kan ha vært utført av seks forskjellige mannlige russ.

Publisert: Publisert:
  • Kine Hult
  • Ina Gundersen
Denne artikkelen er over seks år gammel

GJESDAL: De to siste voldtektene skal ha skjedd natt til søndag. Poliitet har fått til sammen fire anmeldelser for voldtekt. I tillegg til overfallsvoldtekten med tre mistenkte gjerningspersoner natt til fredag, skal ytterligere en voldtekt ha skjedd samme natt, skriver Aftenbladet.no.

— På nåværende tidspunkt ser vi ingen innbyrdes sammenheng mellom disse sakene. Vi leter dermed etter en gjerningsmann på hver i tillegg til de tre på overfallsvoldtekten. Alle er russ eller menn ikledd russeklær, sier politiinspektør Fredrik M. Soma i Rogaland politidistrikt.

Ifølge Soma er tre av jentene fra Sør-Rogaland, mens den siste skal være fra Østlandet.

Alle voldtektene skal ha skjedd i eller i umiddelbar nærhet til russetreffet.

Les også

Fire anmeldte voldtekter i Kongeparken

— Kvalmt!

Inne i Kongeparken er reaksjonene sterke:

— Det er kvalmt at noen kan finne på noe sånt. At man ikke respekterer hverandres grenser, verdier og standpunkt, sier Sofie Steffensen fra Ytre Enebakk til Aftenbladet.

Hun fikk vite om gjengvoldtekten søndag morgen og var ukjent med de andre voldtektsanmeldelsene. Hun selv har hatt en fin helg i Kongeparken.

Luthiem Escalona fra Stavanger fikk vite om gjengvoldtekten lørdag, da faren hennes ringte for å fortelle det. Heller ikke hun var kjent med at flere jenter skal ha blitt voldtatt i tilknytning til russetreffet.

— Vi har også sett politiet inne på området. Det er helt forferdelig at noen kan gjøre noe sånt, sier Escalona.

— Alle voldtektene skal ha skjedd i eller rundt festivalområdet. Politiet har satt inn store ressurser i etterforskningen av dem.

Dermed etterforsker politiet til sammen fire voldtektssaker.

Alle de fornærmede er russ

Alle de fornærmede er jenter som har deltatt på landstreffet for russen. Tre av dem bor i Sør-Rogaland, ei er fra Østlandet.

Politiet har innledet etterforskning av de tre siste sakene, men kan foreløpig ikke gi mye informasjon, annet enn at det er russejenter som har anmeldt voldtektene.

— Det pågår avhør av de fornærmede i sakene. Alle sakene blir karakterisert som voldtektssaker, sier Soma.

Han forteller at politiet som er utstasjonert i Kongeparken jobber med etterforskning av sakene.

Jenta som skal ha blitt voldtatt utenfor landstreffområdet i Kongeparken natt til lørdag, har forklart at en av gjerningsmennene snakket lokal dialekt. Det kan bety at politiet står overfor i alle fall én lokal gjerningsmann.

— Når det gjelder overfallsvoldtekten, har vi ikke sagt noe om hvilke roller gjerningsmennene har hatt, annet enn at de har vært sammen om å begå overgrepet, sier Soma.

Han sier at politiet ikke har fått inn så veldig mange tips i saken.

— Et telt er blitt observert i nærheten av åstedet, men da politiet kom var dette fjernet. Det skal ha vært et mørkt campingtelt. Vi ønsker å oppnå kontakt med eierne av teltet og av personer som kjenner til det. Det kan være vitner som kan ha opplysninger i saken, sier han.

Politiet ber om tips

Jenta skal i avhør ha forklart at gjerningsmennene var iført hettegenser, muligens grå, og røde russebukser. Hun ble kort tid etter overgrepet tatt hånd om av personell ved voldtektsmottaket. Det er usikkert om de tre andre jentene har vært der.

- Er sikkerhetsopplegget i Kongeparken godt nok, Soma?

— Det har vært ganske strengt, med både sivilt vakthold og politi til stede. Det kan nevnes at det bortsett fra disse svært alvorlige hendelsene har vært rolig. Det har ikke vært mange ordensforstyrrelser. Det tyder på at vaktholdet har fungert på mange måter, sier han.

Rundt 12.000 feststemte russ fra hele landet har vært samlet i Kongeparken denne helgen. Presse- og sikkerhetssjef for russetreffet, Håkon Lund, har fortalt at 2.500 personer har jobbet på landstreffområdet, over 1.000 av dem er frivillige.

Jenter er oppfordret til å gå med venner, og klarer de ikke å gjøre rede for seg, er de blitt hentet og tatt hånd om av mannskaper fra Røde Kors.

Videre er alle områder i parken gjerdet inn, og alle områdene er lyssatt. Det er også videoovervåking.

Publisert:

- Det er kvalmt at noen kan finne på noe sånt, sier Sofie Steffensen fra Ytre Enebakk. Foto: Pål Christensen/Stavanger Aftenblad

Luthiem Escalona fra Stavanger synes det som ahr skjedd i og ved Kongeparken er forferdelig. Foto: Pål Christensen/Stavanger Aftenblad