NEW YORK: – Det er ikke mange smil her i dag, sier Aaron Pegues (24) til Aftenposten.no.

Det stemmer ikke helt. Rundt den unge fotografen står det fullt av mennesker som poserer og smiler for hverandre. Flere av dem har også smilt for Pegues, som selger bilder av turistene for en neve dollar.

Men det er ikke kundene 24-åringen snakker om. Han snakker om seg selv og kollegene sine. Fra og med tirsdag vil de nemlig alle måtte holde seg hjemme fordi politikerne i Kongressen ikke klarte å bli enige om et budsjett.

Klokken 06.00 norsk tid tirsdagbegynte regjeringen å stenge «ikke-essensielle» virksomheter.

Blant de opptil én million statsansatte som blir tvangspermittert i dag er nemlig alle som jobber med nasjonalparker og statlige museer og attraksjoner.

Frihetsgudinnen, som i går badet i sollyset utenfor et New York som ennå ikke har sluppet tak i sommervarmen, er blant attraksjonene som blir rammet.

– Vi vet absolutt ingenting om hva som skal skje. Vi får ingen informasjon om hvordan jobbene våre blir påvirket. Alt vi vet, er at vi ikke kommer til å få betalt fra og med 1. oktober, sier Pegues, lettere oppgitt over situasjonen.

Dårlig omdømme

Frihetsgudinnen, den store statuen som i 127 år har ønsket folk velkommen til New York, er et attraktivt turistmål med rundt fire millioner årlige besøkende. I går var båtene ut mot Liberty Island, der hun står fastmontert, stappfulle av amerikanske og utenlandske turister.

– Jeg er glad vi kom nå, sier April Whitt (25). Sammen med kjæresten har hun tatt turen til New York for første gang. De bestemte seg for å besøke Lady Liberty før det var for sent.

Whitt er ikke nevneverdig opptatt av budsjettkrangelen i Washington, DC. Det er derimot kjæresten, som tjenestegjør i forsvaret og som derfor ønsker å være anonym.

– Jeg får fortsette å gå på jobb, men jeg får ikke betalt før politikerne er enige. Det er håpløst, sier han.

Kongressens medlemmer har allerede et ekstremt dårlig omdømme i USA. Andelen mennesker som sier at de mener Kongressen gjør en god jobb, er ofte nede i et ensifret prosenttall. Det tallet vil trolig synke denne uken, mens demokrater og republikanere står fast i hver sin skyttergrav og dermed ikke klarer å bli enige om neste års budsjett.

Vil bli kvitt helsereformen

Debatten er sterkt preget av partitilhørighet. Demokratene, som styrer Senatet, ønsker et budsjett som omfatter president Obamas store helsereform. Reformen anses som en av Obamas få store suksesser på hjemmebane siden han ble president i 2009. Republikanerne, som har flertall i Representantenes hus, har stemt over 40 ganger for å kvitte seg med helsereformen, og nekter å vedta budsjettet før implementeringen av denne reformen i det minste er utsatt med ett år.

I helgen sendte Huset forslaget tilbake til Senatet, men partiene klarte ikke å bli enige.

Ettersom budsjettåret ble avsluttet ved midnatt 30. september, avsluttes også utbetalingen til store deler av statsapparatet samme dag.

Og derfor må Aaron Pegues holde seg hjemme fra og med tirsdag.

– Jeg vet ikke når jeg får komme tilbake på jobb. Jeg håper bare at det blir snart. Jeg har en liten datter å ta vare på, sier han.

40 prosent må bli hjemme

Det er ikke alle statlige etater og ansatte som rammes. Personell som regnes som kritiske, får stille på jobb, men kan ikke vente seg betaling før budsjettet er i havn. Blant disse er soldater som kjæresten til April Whitt og rundt 1,2 millioner andre i det amerikanske forsvaret.

Politi, nødsentraler og brannvesenet vil operere som normalt. Det samme vil alle som jobber med å utbetale pensjoner og andre statlige ytelser. Flyveledere og meteorologer skal fortsette å gjøre jobbene sine.

Men ansatte som ikke anses som ”kritiske” for nasjonens drift og sikkerhet – og de utgjør rundt 40 prosent av alle statsansatte – vil bli midlertidig permittert. Det er høyst usikkert om de vil bli kompensert for den tvungne ferien.

– Burde skamme seg

Blant dem som ikke kommer på jobb i tirsdag morgen er blant annet 97 prosent av de ansatte ved NASA, rundt halvparten av de sivilt ansatte i Forsvarsdepartementet i Pentagon og nær sagt alle de 15.000 som jobber i den amerikanske miljøvernmyndigheten (EPA).

– Det er fullstendig idiotisk, sier en av de ansatte på Liberty Island, der Frihetsgudinnen står plassert.

Han ønsker ikke å bli sitert ved navn, men deler gjerne sine meninger.

– Politikerne i Washington har ingen forståelse for andre enn seg selv. De sitter i DC og krangler, uten å ta hensyn til oss som faktisk har jobber å gå til. De burde skamme seg, sier han.