Stoltenberg visste ikke at Sp da var i ferd med å snu i saken, skriver Aftenposten.

Sp-leder Liv Signe Navarsete opplyser at hun mandag kveld begynte å tenke over saken, og at hun holdt tankene i gang den påfølgende natten. Da hun dukket opp på kontoret tirsdag, hadde hun allerede bestemt seg for at Sps ledelse måtte drøfte saken på nytt.

Arbeidsutvalget i Sp møttes på ettermiddagen. Paradoksalt nok satt Navarsete og nestlederne Per J. Jordal og Lars Peder Brekk sammen og drøftet den mulige retretten samtidig som Stoltenberg kjempet seg gjennom en pressekonferanse der han forsvarte kompromisset som Sp hadde tatt initiativ til. Han var ukjent med innholdet i Sps møtevirksomhet, ifølge Aftenposten.

Flere møter

Sps ledelse møttes flere ganger i løpet av tirsdagen. Etter at de hadde fått med seg Stoltenbergs utsagn utover ettermiddagen og kvelden, samlet Sp-ledelsen seg til et nytt møte klokken 20. Sps regjeringsmedlemmer og parlamentarisk leder deltok på møtet.

Men ledelsen i Sp mente retretten i saken ville være så lite kontroversiell i eget parti at de verken innkalte stortingsgruppen til møte eller fylkeslederne til telefonkonferanse. Først sent natt til onsdag ble SV-leder Kristin Halvorsen og Stoltenberg orientert.

Først klokken 7 onsdag morgen, før Navarsete slapp nyheten om retrett på NRKs morgensending, ble fylkeslederne informert via telefon.

Skylder på Storberget

Navarsete la seg onsdag langflat for kritikken mot regjeringens håndtering av saken. Samtidig langer hun nå ut mot justisminister Knut Storberget (Ap), etter at hun først skrøt av at Sp hadde «tvunget Ap i kne» i saken.

– Jeg er ikke justisminister. Forslaget kom fra Justisdepartementet, og da må vi kunne stole på at det er bra nok gjennomarbeidet. Regjeringens poeng var å skjerme religioner mot hatefulle angrep, sier Navarsete til Nationen.

Men som NTB meldte onsdag ettermiddag, var det Navarsete som var arkitekten bak forslaget om å fjerne blasfemiparagrafen og utvide rasismeparagrafen i straffeloven til å omfatte «kvalifiserte angrep på religion eller livssyn».

Vil ikke kommentere

Storberget nektet onsdag å kommentere saken, selv om han er ansvarlig statsråd for arbeidet med paragrafen.

– Jeg har ikke lyst til å kommentere prosessen. Nå konstaterer jeg bare at vi avslutter arbeidet med hatbestemmelsene, sa han til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa onsdag at han er glad for at Sp har snudd i saken, og finansminister Kristin Halvorsen (SV) sa at hun er «imponert over Navarsetes retrett».