Tusener av amerikanere sto langs jernbanesporet i isnende kulde for å hylle Obama, visepresident Joe Biden og deres familier mens toget rullet fram.

I Bidens hjemby Wilmington og den slitne industribyen Baltimore der toget gjorde stans, møtte titusener fram til folkemøter på stasjonene. Biden og hans familie gikk på toget i Wilmington.

Mange hundre tusener ventes å være til stede når Obama tas i ed som ny president foran Kongressen tirsdag.

Obama bærer på sine skuldre håpet til en hel nasjon som er demoralisert av en truende økonomisk kollaps og to tunge kriger der mange amerikanere har falt.

Optimisme

En ny meningsmåling viste at det er stor optimisme blant amerikanerne om at Obama kan innfri løftene om forandring som han kom med i valgkampen.

Ifølge målingen i New York Times er 79 prosent optimistiske, og 68 sier de tror Obama blir en god president.

Før han gikk om bord i togvogna fra 30-tallet, som var hektet bakerst på et moderne Amtrak-tog med ti vogner med inviterte gjester, ba Obama tilhørerne om å la seg inspirere av heltene fra USAs historie.

– Bare noen få ganger i vår historie har en generasjon stått overfor så enorme utfordringer. Men om problemene er nye, er løsningene som trengs ikke det, sa han til 300 støttespillere i stasjonens venterom.

Vinket til Obama

Entusiastiske amerikanere samlet seg langs sporet for å se Obama og hans følge passere gjennom de gamle industriområdene på USAs østkyst.

«Halleluja, vi greide det», sto det på en plakat en tilhenger holdt opp mens toget rullet sakte gjennom Claymont i Delaware.

I Baltimore hadde 40.000 mennesker møtt fram i det kalde været der de fant seg i å fryse mens de hørte på Obama.

Mange hundre sto også langs Pennsylvania i Washington da Obamas limousiner feide forbi etter at følget var kommet fram til Union Station.

Historiens lærdommer

En strålende opplagt Obama sto på plattformen bakerst på toget og vinket til menneskemengdene, slik politikere pleide å gjøre på 20— og 30-tallet.

I hver by trakk han i talene sine fram viktige episoder i amerikansk historie.

I Philadelphia pekte han på risikoen som heltene i uavhengighetskrigen løp, i Wilmington, Delaware, hyllet han staten som var den første til å ratifisere grunnloven, og i Baltimore hyllet han soldatene som forsvarte Fort McHenry mot de britiske styrkene og inspirerte diktet som ble USAs nasjonalsang.

I Philadelphia sa han at idealismen som nasjonens grunnleggere viste, er den samme som trengs for å takle USAs problemer i dag. (©NTB)