Kallmyr ble presentert på Slottsplassen klokken 11.15. Erna Solberg har varslet en pressekonferanse klokken 11.45.

40 år gamle Jøran André Smedal Kallmyr har tidligere vært statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet. Han har også vært byråd for miljø og samferdsel i Oslo. De siste årene har han jobbet som advokat i Ræder.

Ifølge statsministeren er Kallmyr godt skodd for jobben som justisminister, blant annet fordi han tidligere har vært statssekretær i Justisdepartementet i to år.

– Jeg vet at han kommer til å følge opp Tor Mikkel Waras arbeid med å sørge for at vi får et aktivt politi i alle ledd, sa statsministeren på pressekonferansen. Samtidig benyttet hun anledningen til å takke Jon Georg Dale (Frp) for innsatsen som fungerende justisminister de to siste ukene.

Kona Torunn Smedal Kallmyr var blant dem som gratulerte da Kallmyr kom sammen med statsministeren ut fra Slottet.

- Dette blir spennende, sier hun til Aftenposten.

- Hvor lenge har du visst dette?

- Ikke lenge, sier hun.

Anundsen og Listhaug

Kallmyr er 40 år gammel og kommer fra Fræna i Møre og Romsdal. Han er utdannet jurist og kommer fra stillingen som partner og advokat i Advokatfirmaet Ræder.

Fra oktober 2014 til februar 2016 var Kallmyr statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, først for Anders Anundsen og deretter for Sylvi Listhaug.

Kallmyr begynte sin politiske karriere i Møre og Romsdal FpU, der han etter hvert ble formann. Han var formann i Oslo Fremskrittspartiets Ungdom i årene 2000 til 2003, og i perioden 2004–2006 satt han i sentralstyret i FpU.

– Erfaren

40-åringen har også hatt en rekke verv i Oslo-politikken. Blant annet har han sittet i finanskomiteen i Oslo bystyre, han har vært byråd for miljø og samferdsel fra 2007 til 2011, og han ledet byutviklingskomiteen fra 2011 til 2012.

Frp-leder Siv Jensen gir Kallmyr følgende skussmål:

– Han er en erfaren Frp-er som jeg er glad for at nå blir justisminister. Han er godt kjent med arbeidet i Justisdepartementet som tidligere statssekretær, spesielt innvandringsområdet, skriver Jensen i en kommentar til NTB.

Nyheten kommer dagen etter at Tor Mikkel Wara varslet at han går av som justisminister.

Bakgrunnen for både permisjonen og avgangen er at Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er siktet og mistenkt for flere hendelser som har blitt etterforsket som trusler mot justismisteren. Hun er også mistenkt for å ha sendt et mistenkelig brev til en partifelle.

Tor Mikkel Wara er den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013.