I en undersøkelse som Norstat har laget for NRK, svarer 49 prosent at de vil beholde markagrensene som i dag. 44 prosent vil på sin side justere markagrensene som et tiltak mot boligprisveksten.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, er ikke overrasket over at så mange er positive til å justere markagrensen. Grensen ble kalt den nye statsreligionen av Høyre-veteran Kåre Willoch, og mange har omtalt den som «en hellig ku». Jæger ønsker økt utbygging rundt kollektivknutepunktene og vil slakte den hellige kua for å øke boligutbyggingen.

— Slik jeg leser undersøkelsen, forteller den at folk har begynt å skjønne at vi må bygge mer, og at vi kanskje må begynne å plassere en del hellige kyr i båsen, slik at vi kan få bygget nok til at folk flest kan få kjøpt seg bolig, sier Jæger.

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er av en helt annen oppfatning.

— Det er en veldig dårlig idé å bygge i marka nært eksisterende kollektivknutepunkt. Vi mener tvert imot at bymarkene rundt omkring i landet bør få strengere beskyttelse enn de har i dag, for å gi folk tilgang på viktige friluftsområder, sier han. (©NTB)