Mette-Marit forsvarer vestkantungdom

«Jeg heier på norsk ungdom. Dere er gode nok,» skriver kronprinsesse Mette-Marit på Instagram.

Publisert Publisert

mette-marit.jpg Foto: Kristoffer Rønneberg

  • Kjersti Flugstad Eriksen

Vestkantungdom er mest på fylla av alle, skrev VG for to dager siden, og startet en debatt.

Tenåringspappa Torkel Brekke publiserte enkronikk i VG 4. oktober, der han skrev at ungdommen i Oslo vest og i Bærum drikker og fester vilt mens foreldrene ikke følger med.

Kronikken er delt over 23.000 ganger på Facebook og skaper stor debatt.

Ungdommen er god nok

Nå går kronprinsesse Mette-Marit uti et innlegg på Instagram, der hun har over 53 000 følgere, skriver Aftenposten. Sammen med en video av sønnen Marius skriver hun følgende:

Nå som det har vært endel snakk om norsk ungdom.... Jeg synes vi har så mye av å være stolte av. Enten det er Marius som kjører i 4 timer etter skolen for å følge sin drøm, eller alle de andre sportsentusiastene som trener dag ut og dag inn for å oppnå sine mål. Alle de skjønne som hver dag sitter i mange timer med lekser for å komme gjennom skolen. Alle de nydelige guttene og jentene som føler at de ikke passer inn, alle de som jobber frivillig for at andre skal få det bedre. Jeg heier på norsk ungdom. Dere er gode nok. Vi er stolte av dere! God helg... Og kos dere med denne! #vierstolte #norway

Treffer målgruppen

Det er en fin måte å presentere meningen sin på, mener Cecilie Staude, som foreleser om sosiale medier ved Handelshøyskolen BI.

— Mette-Marit formidler et standpunkt hun har, knyttet til en debatt som har pågått i det siste, og hun bruker en kanal der hun i stor grad treffer dem hun snakker om, sier Staude.

Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er på sosiale medier. Kronprinsessen legger ut bilder av både seg selv, mann og barn, regelmessig. Det mener Staude er positivt.

Kunne skrevet en kronikk

— Hun kunne sikkert skrevet et leserinnlegg og fått det på trykk i Aftenposten, hun kunne kommet på Debatten på NRK, men hun bruker denne kanalen.

- Men hun nevner ikke noe om rus. Går hun litt rundt grøten?

— Hun har vel bare lyst til å formidle at hun synes vestkantungdom, inkludert hennes sønn, er bra. Ingen har forventet at hun skal gå inn i en diskusjon i de kanalene. Det er ikke stedet å gjøre det.

— Det er et klapp på skulderen fra henne til vestkantungdommen, uten at hun går i debatt om saken, for det er feil i en sånn kanal, sier Staude.

Kronprinsessen får en slags støtte av Aftenpostens journalist Christian Sørgjerd, som skriver atdet i hvert fall ikke var bedre før.

I serien Fra ungdommen har Fædrelandsvennen publisert en serie videointervjuer laget av Aftenposten, blant annet disse:

svp://581770svp://581726svp://581713svp://581723svp://581685svp://581680
Publisert