Øyer (NTB-Kjetil Elsebutangen): Biskop Ole Hagesæther sørger over homofilivedtaket, men det gjør ham ikke motløs. – Vi kan bruke det til å bygge Kirken videre, sier han.

Fem av landets elleve biskoper var imot Kirkemøtets vedtak fredag om å endre praksis for ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap. Ole Hagesæther i Bjørgvin er av dem. Han ønsket ingen sidestilling av to ulike homofilisyn i Kirken.

Bjørgvin er et av de bispedømmene der motstanden mot homofilivedtaket er sterkest. 29 prester i aktiv tjeneste i Bjørgvin har undertegnet et opprop med krav om alternativt tilsyn dersom de får en homoliberal biskop.

De første utmeldingene ble varslet til bispedømmekontoret allerede torsdag. Hagesæther håper de som er skuffet over homofilivedtaket tenker seg om før de melder seg ut.

Flertall

84 kirkemøtedelegater deltok i fredagens avstemning. 50 stemte for ikke å videreføre tidligere homofilivedtak som sier nei til ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap. 34 delegater ville bevare dagens situasjon.

Det nye vedtaket fastslår at det allerede er to homofilisyn i Kirken og ulik praksis for ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap.

Kirkemøtet likestiller derfor de to ulike synene og lar det bli opp til det enkelte ansettelsesorgan og biskop å avgjøre om homofile i partnerskap skal kunne ansettes og vigsles.

I praksis betyr det at flere bispedømmer nå vil åpne for slike ansettelser, mens andre, som Bjørgvin, fortsatt vil si nei.

Biskop Hagesæther stoler på forsikringene om at de som ikke vil ansette og vigsle homofile i partnerskap, skal bli respektert i tiden framover.

– Jeg forventer at dersom vi blir presset på det, vil de andre biskopene legge bredsiden til for å forsvare oss, sier Hagesæther.

Det er biskopen i Tunsberg, Laila Riksaasen Dahl, innforstått med.

– Vi har en veldig forpliktelse til å gi rom for begge syn, sier hun.

Jubler

Kirkemøtets vedtak ble møtt med stor glede blant dem som har kjempet for de homofiles rettigheter. En av dem er kirkerådsmedlem Arne Grønningsæther.

– Endelig er jeg kvitt følelsen av å ha et B-medlemskap i Kirken. Dette er en stor framgang. Vi har fått et nytt rom i Kirken, sier Grønningsæter, som selv er homofil partner.

Åpen kirkegruppe betegner homofilivedtaket som en milepæl for Kirken og for lesbiske og homofile i Norge. Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) mener vedtaket er et utrolig viktig og riktig skritt for Kirken, mens kirkeminister Trond Giske (Ap) kaller det klokt og gledelig.

Biskop Tor Berger Jørgensen i Sør-Hålogaland er på sin side lettet.

– Nå er begge syn anerkjent, og vi har fått et felles rammeverk. Da tror jeg vi kan begynne å samtale med hverandre i stedet for å kjempe mot hverandre, sier Jørgensen.

– Et lærevedtak

Kirkerådets leder Nils-Tore Andersen insisterer på at homofilivedtaket ikke endrer Kirkens lære. Han mener det kun sier noe om hvordan man kan leve med de to ulike synene.

Det er ikke biskopen i Oslo, Ole Christian M. Kvarme, enig i.

– Kirkemøtet har et moralsk ansvar som vår kirkes øverste organ. Hvis det vedtar at det skal være to syn, ja så gjør Kirkemøtet et faktisk lærevedtak, sa Kvarme under debatten før avstemningen.

Kirkemøtedelegat Tania Randby Garthus fra Oslo bispedømme mener Kirken nå er i ferd med å bli revet i to.

– Noen ønsker å stenge ute det synet som har rådet i to tusen år. Det er naivt å tro at begge syn kan leve ved siden av hverandre. Man har i realiteten sagt ja til ett syn, det synet som har makten på sin side, sa hun.