Ifølge tiltalen skal den innleide konsulenten ha mottatt bestikkelser fra leverandører for 7 millioner kroner over sju år, skriver Aftenposten.– Dette er en alvorlig korrupsjonssak. Den har pågått over lang tid og det dreier seg om store beløp. Det er gjort på finurlig vis, blant annet ved å styre pengestrømmene via flere selskaper og ved bruk av falske fakturaer, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Svindelen skal ha pågått fra 2003 til 2010 mot Norsk Hydro, som senere ble en del av Statoil. Ifølge tiltalen mottok konsulenten bestikkelser fra en leverandør av trykkbeholdere som fikk oppdrag hos Statoil. Bestikkelsene var fordekt som blant annet lønn til konsulentens kone, betaling av lagerleie, og betaling av stallplass for konsulentens hest. Han er også tiltalt for å ha mottatt nesten 100.000 kroner i kontanter ved signering av falske fakturaer fra en annen leverandør til Statoil.

Statoil fattet mistanke mot mannen høsten 2010 og anmeldte saken. Før jul i fjor gjennomførte politiet en razzia mot tolv adresser i Stavanger og Bergen, der politiet mener å ha funnet bevis mot denne mannen og to andre personer. Tiltalen om grov korrupsjon gjelder også de to andre.

Djupesland sier at konsulenten har erkjent forholdene, noe som vil gi ham strafferabatt. Hans forsvarer Geir Jøsendal sier at konsulenten er svært lei seg og at han angrer dypt og oppriktig. De to andre tiltalte erkjenner også forholdene. Saken starter i Stavanger tingrett 3. oktober.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil sier at konsernet nå gjennomgår de interne kontrollrutinene for å se om noe kan forbedres. (©NTB)