NEW YORK: President Barack Obama avbrøt i kveld ferien sin på Martha’s Vineyard og dro tilbake til Washington DC og Det hvite hus. Han er ikke den eneste som er på reisefot som følge av Irene.

Bare i New York er 270.000 mennesker som bor i lavereliggende områder pålagt å evakuere innen lørdag formiddag.

Nye meldinger tyder på at Irene har kurs rett mot New York og at den vil ramme byen sent lørdag kveld.

Det er opprettet midlertidige overnattingssplasser for folk som trenger det. Men mange foretrekker å tilbringe natten hos venner eller slektninger. For byens hjemløse holder ulike herberger og matstasjoner ekstra åpent for å sikre dem tak over hodet.

Artikkelen fortsetter under bildet

«Irene» er ventet å treffe New York lørdag kveld. SATELITTFOTO: NASA/NOAA Foto: NASA/REUTERS/SCANPIX

Første tvungne evakueringDet er den første tvungne evakueringen i byens historie, ifølge ordfører Michael Bloomberg.

Men mer enn 50 millioner amerikanere bor i områder som kan bli rammet av Irene. I de kystnære strøkene har hundretusener allerede forlatt hjemmene sine.

Før avreisen fra ferieparadiset advarte president Barack Obama om at denne stormen kunne bli ekstremt farlig og at folk burde følge de anvisningene som blir gitt. Starte evakuering og ikke vente.

En rekke av dem som nå rammes mangler forsikring for naturkatastrofer. Dette er ikke en vanlig del av husforsikringene i USA.

New York er full av turister. Det er ennå en ukes tid igjen av skoleferien i USA, selv om noen universiteter tjuvstartet i dag.

Søker kirken

Sjømannskirken i byen har hatt stor pågang av folk som helst ikke vil være alene under stormen.

— Alle arrangementer er avlyst. Vi vil ikke oppfordre folk til å gå ut, men kirken er åpen. Vi har bunkret ekstra vann og mat, sier sjømannsprest Hilde Barsnes til Aftenposten.no.

I går ettermiddag var det fred og ro i kirken. Barstad hadde to vielser på dagen, men en dåp denne helgen er flyttet til lørdag formiddag.

— De fleste som ringer gir vi det rådet at de skal bli på sine hoteller. Men dersom de ønsker å komme hit, så er døren åpen. Men vi oppfordrer dem til å komme før stormen bryter ut lørdag, og de må da bli her til at den er over på søndag en gang, sier hun.

Ifølge de siste meldinger fra meteorologene skal stormen være over en gang på søndag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sjømannsprest Hilde Barsnes og vertskap Camilla Grimsby er klar for å ta imot nordmenn som blir værfaste i New York eller norske fastboende som ikke vil være alene når orkanene Irene trolig treffer byen lørdag ettermiddag. FOTO: ALF OLE ASK Foto: Alf Ole Ask/Aftenposten

Oppfordres til å holde seg innendørs

Søndag regner sjømannspresten med at tilstrømningen vil øke. Mange vil trolig oppleve at flyet deres er kansellert og at de har ikke hotell lenger. Under problemene med den islandske askeskyen i fjor vår opplevde også Sjømannskirken stor pågang av strandede nordmenn.

Kirkens webside oppdateres jevnlig med informasjon om hva den kan tilby folk som er strandet eller som trenger hjelp under stormen.

Folk oppfordres til å holde seg innendørs. Show på Broadway, sportsbegivenheter og mer enn 300 gatemarkeder, er blant de tingene som er avlyst. New York by har inndratt hundrevis av tillatelser til arrangementer. Politi og andre relevante myndigheter er satt i høyeste beredskap. Gass og elektrisitetsselskaper har sendt ut varsler om at det kan bli trøbbel med energiforsyningen.

Manhattan-broer kan bli stengt

I går varslet New Yorks myndigheter at de fra 12 lørdag formiddag vil en rekke tog, busser og T-bane slutte å gå. Grunnen til dette er at myndighetene vil sikre at de er klare til bruk når stormen gir seg. I tillegg er det ventet at dersom vinden blir sterk nok, stenges en rekke broer til og fra Manhattan.

Flytrafikken kommer også til å bli rammet. Allerede er det flere innenriksruter i USA innstilt.

Lars Klitbo ved SAS’ kontor I New York, sier at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse med hensyn til kansellering. Selskapet booker om flybilletter uten tilleggsavgift for dem som ønsker det så langt det er plass. En rekke passasjerer som hadde billett på flyet lørdag eller søndag, drar fra New York i kveld.

SAS ber de som er i New York om å holde seg oppdatert ved å gå inn på deres nettsider. Her er det også opplysninger om hvordan en kan booke om billetter.