KAMPALA/KISANGANI: SIG Uganda er selskapet Moland startet i Ugandas hovedstad Kampala i 2007, og som Joshua French skulle begynne å jobbe for.

— SIG Uganda er et lovlig selskap i Uganda som ble registrert i 2007. Vi har alle tillatelser i orden, fortalte Tjostolv Moland til NTB i rettssalen i slutten av august.

Men da NTB besøker Kampala-politiets kontor for registrering av sikkerhetsselskaper, forteller kontorets leder Okello Makmot at SIG Uganda ikke hadde driftslisensen firmaet trenger for å kunne operere lovlig i landet.

— Special Interventions Group søkte om driftslisens i 2007, men har ikke fått den på grunn av mangel på arbeidstillatelse. Arbeidstillatelse for utlendinger er et av kravene, sier Makmot.

Moland benekter overfor NTB at selskapet mangler lisens. Han og French står tiltalt for blant annet drap og spionasje i Kongo.

Vakthold

Moland har tidligere fortalt Dagbladet at selskapet jobbet med vakthold ved bygninger og livvaktoppdrag, men det vil verken Moland eller French bekrefte da NTB spør søndag.

Moland har også fortalt at han har søkt om tillatelse til å kjøpe 15 SKS-geværer – halvautomatiske våpen som er egnet for vaktoppdrag.

Moland sier han var i ferd med å endre navnet på selskapet fra SIG Uganda til White Nile Security før reisen til Kongo.

NTB har vært i kontakt med flere aktører i sikkerhetsbransjen i Kampala, og besøkt kontoret SIG Uganda leide i byen. SIG-logoen står fremdeles på skiltet i første etasje, men vi fant ikke kontoret i femte etasje, der det skulle være.

Ansatte på en internettkafé i nærheten gjenkjente Moland på bilder. De sier han var der ofte for å lese nettsider om sikkerhetsbransjen og relaterte temaer. Noen ganger kom han for å skrive ut militære instruksjonsbøker og treningsprogrammer.

Sentralt plasserte kilder i to av de største private sikkerhetsselskapene i Uganda, Saracen og Watertight, kjenner ikke igjen navnene Moland og French eller aliasene de brukte, Mike Callan og John Hunt, og gjenkjenner heller ikke nordmennene på bilder.

Oljeselskap

Det har vært spekulert på om de to nordmennene jobbet for et oljeselskap med interesser i Kongo. Andy Demetriou, talsmann for oljeselskapet Tullow Oil som jobber i grenseområdene mellom Uganda og Kongo, sier Moland og French aldri har jobbet for oljeselskapet, og at han ikke hadde hørt om dem før de ble arrestert. Demetriou er eksmilitær og hadde tidligere ansvaret for sikkerheten til oljeselskapet.

Han undersøkte bakgrunnen til Moland og French etter arrestasjonen på grunn av selskapets interesser i regionen.

— Moland og French var åpenbart ikke profesjonelle og for unge for denne typen arbeid, sier han.

Han sier profesjonelle spioner ville kommet til landet med små våpen og papirene i orden, og for eksempel oppgitt at de jobber for en hjelpeorganisasjon, ikke med militære ID-kort og hagle.

«Actionferier»

Moland og French sier SIG Uganda ville arrangere actionferier for rike forretningsmenn, og at de hadde alt klart for å sette i gang.

— Fordelen med Molands selskap er at det åpner for å drive med skyting og slike ting. Derfor blir muligheten for artige events interessante for europeiske samarbeidspartnere, sier Joshua French.

Eieren av skyteklubben Sissa utenfor Kampala synes å bekrefte forretningsplanene. Nari Patel sier han fikk besøk av Moland, som brukte aliaset Mike Callan, og French, som han ikke husket navnet på, to–tre ganger i 2008. De skal ha sagt de ønsket å bruke klubben til «opplevelseshelger» hvor de iscenesatte falske bortføringer og kamper.

— De var unge og uerfarne når det gjelder afrikanske forhold. De visste ikke hva de gjorde, sier Patel, som opplyser at det aldri ble noe ut av planene.

French selv kaller seg forretningsmann, og sier han har gjort alle nybegynnerfeilene i boka.

— Jeg har ikke gått noen fancy skoler, og vi har vært veldig blakke til tider, men i perioder har det gått veldig bra. Vi gidder ikke ha et A4-liv i Norge, og i denne bransjen er det potensielt ekstremt gode penger, sier han.