OSLO: Et ekspertpanel i WHO holdt krisemøte mandag kveld for å diskutere utbruddet av svineinfluensa, som kan ha kostet nesten 150 mennesker livet i Mexico. Den har spredd seg til USA, Canada og Europa.

Selv om nivået høynes, sier WHO at det ikke har noe for seg å stenge grensene og innføre restriksjoner på reiser til og fra land.

— Dette har liten effekt når det gjelder å stanse spredning av viruset, sier WHOs fungerende generaldirektør Keiji Fukuda.

- Ingen dramatikk

— At WHO øker alarmnivået fra 3 til 4 sier noe mer om hvordan viruset smitter, men betyr egentlig ikke så mye, forklarer overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt i Oslo til NTB.

I Norge er helsemyndighetene oppmerksomme på situasjonen, men vil ikke innføre spesielle restriksjoner for å unngå smitte.

Fase 3 på pandemiskalaen sier at et virus kan smitte over til mennesker. En økning til fase 4 sier at viruset smitter mellom mennesker, men at det ikke er spesielt godt tilpasset den menneskelige organisme.

Skalaen går til 6 hvor det er slått fast at det er en pandemi og at en stigende og vedvarende smitte finnes i befolkningen.

FN bekymret

Antallet bekreftede tilfeller av svineinfluensa er fortsatt ganske lave. Det dreier seg om 40 tilfeller i USA, 26 i Mexico, seks i Canada, to i Storbritannia og én i Spania. Med bekreftede tilfeller menes de som er bekreftet gjennom laboratorietester.

I Mexico har myndighetene oppjustert antallet antatt smittede til over 1.600, og 149 av disse er døde. Det er mistenkte tilfeller i 19 av landets 32 delstater

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa mandag at virusutbruddet kan bli en pandemi.

— Vi er bekymret for at dette viruset kan forårsake en ny influensapandemi. Vi vet ikke ennå hvilken vei det vil gå, men vi er bekymret over at de fleste av dem som har mistet livet i Mexico, har vært unge og sunne voksne, sier Ban.

- Norge godt rustet

Norge har planene klare og bestilling på vaksine til hele befolkningen dersom en pandemi skulle oppstå. Myndighetene er også forberedt på at så mange som 13.000 personer kan dø.

Under en pressekonferanse mandag sa helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen at en nasjonal beredskapsplan mot pandemi ligger klar.

— Dette kommer ikke som julekvelden på kjerringa. Vi har et planverk for pandemier, sa Hanssen da han orienterte om situasjonen.

Helsedirektoratet og Nasjonalt folkehelseinstitutt følger utviklingen nøye og vil innføre nødvendige tiltak fortløpende dersom behovet oppstår.

— Dette er ny type virus vi ikke kjenner fra før. Ingen av de smittede i USA har hatt kontakt med svin, altså smitter dette mellom mennesker, sa Hanssen.

Mange spørsmål

Mexico by, som har 20 millioner innbyggere, var nærmest lukket og låst mandag. Skoler holdt stengt, de fleste offentlige tilstelninger var avlyst og folk ble oppfordret til å holde seg hjemme. Myndighetene vurderer å stoppe nærmest all aktivitet i byen, og skal ta en beslutning seinest tirsdag.

Foreløpig har det ikke vært dødsfall utenfor Mexico. Flere mulige tilfeller i Storbritannia, Frankrike og andre land har testet negativt.

Også tre mistenkte tilfeller i Norge er testet negativt.