Egypt i sorg etter brutal massakre mot moské

Midt under fredagsbønnen ble Egypt rammet av det blodigste terrorangrepet i landets historie. Denne gangen var det ikke rettet mot kristne, men mot muslimer.

Fredag kveld var minst 235 mennesker bekreftet drept. Minst 109 personer er såret. Angrepet skjedde ved en sufi-moské i byen Bir el-Abd nord på Sinai-halvøya og rammet midt under fredagsbønnen.

Etter angrepet har en rekke land uttrykt sin medfølelse og fordømt angrepet.

– Det er vondt og trist å se nye terrorangrep. Tenker på ofrene og deres familier, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Væpnede menn i fire terrengkjøretøyer åpnet ild mot menneskene inne i moskeen. I tillegg ble det utløst en eller flere bomber i og utenfor bygningen. Skrekkslagne mennesker som forsøkte å flykte, ble meid ned av angriperne, som deretter forsvant fra stedet. Ifølge egyptiske medier ble angrepet gjennomført av fem personer.

Øyenvitner forteller at angriperne hadde blokkert veiene bort fra moskeen ved å sprenge biler som ble stående i brann. Dermed greide ikke folk å komme seg unna.

Lover brutal hevn

Moskeen er mye brukt av tilhengere av sufisme. Sufimuslimene følger en retning innen den islamske mystikken og anklages ofte for kjetteri av ytterliggående islamister.

Mange av deltakerne på fredagsbønnen var arbeidere fra en saltfabrikk like i nærheten. Blant ofrene skal det også ha vært flere vernepliktige soldater.

Få timer etter angrepet holdt Egypts president Abdel Fattah al-Sisi en TV-tale der han lovet å bruke «brutal makt» for å hevne angrepet.

– Hæren og politiet vil hevne våre martyrer og med makt gjeninnføre sikkerhet og stabilitet i løpet av kort tid, sa en synlig opprørt Sisi.

Landesorg

Presidenten sa også at Egypt kjemper mot militante islamister på vegne av resten av verden. Han har kunngjort tre dagers landesorg.

Det er første gang det skjer et større terrorangrep mot en moské i Egypt. Tidligere har slike angrep vært rettet mot koptiske kirker både i Kairo og andre byer.

Ingen hadde fredag kveld meldt at de sto bak angrepet, men eksperter er enige om at angriperne trolig tilhører lokale jihadist-grupper. De har vært aktive i området i en rekke år.

Etter at Sisi og militæret grep makten fra Det muslimske brorskapet i et kupp sommeren 2013, har militæret forsøkt å slå ned opprøret i Sinai-ørkenen, men så langt har resultatene uteblitt.

Tror IS står bak

Den svenske Midtøsten-forskeren Per Jönsson tror det er IS som står bak angrepet. Han mener det kan være snakk om et hevnangrep for gruppas tap i Syria, Irak og andre land.

– Når jihadistene er på retrett, må de nøye seg med de myke målene, enten det er i Paris, Stockholm eller i Sinai, sier han til TT.

Egypt-forsker Jacob Høigilt ved Institutt for fredsforskning PRIO mener imidlertid at angrepet må forstås ut fra lokale, egyptiske forhold.

– Samtidig som jihadister er aktive, er det sterk misnøye i lokalbefolkningen med sentrale myndigheter, og dette er en eksplosiv blanding, sier Høigilt til NTB.

Han er sterkt kritisk til hvordan president Abdel Fatah al-Sisi har håndtert situasjonen.

– Sisi og regimet har hatt stø kurs mot stadig dårligere tilstander. Det er et inkompetent og fryktelig undertrykkende regime. Det høster som det har sådd, sier Høigilt.

– Barbarisk

USAs president Donald Trump kaller angrepet forferdelig og feigt, mens pave Frans beskriver det som en hensynsløst og brutalt.

Kondolansene har også strømmet inn fra blant andre FN, Russland, Israel, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, De forente arabiske emirater. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer angrepet og kaller det barbarisk.