De konservative tror på gjenvalg

Labour-leder Ed Miliband er skuffet. Det er statsminister David Camerons konservative parti som ligger an til seier i britenes valg.

Publisert:

Mye tyder på at statsminister David Cameron og De konservative har gjort et bedre valg enn forventet. Foto: NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Det er veldig sannsynlig at vi får Cameron i en eller annen form, sier historiker Hans Olav Lahlum til NTB.

Valgdagsmålingen i Storbritannia tyder på seier for statsminister David Camerons konservative parti med en styrket parlamentsgruppe med ti seter til 316 representanter. Mens Labour og David Miliband går tapende ut i målingen med 239 seter, ned 19 fra forrige valg.

– Om han får 316, kommer Cameron til å regjere alene i en mindretallsregjering, tror Peter Kellner i meningsmålingsinstituttet YouGov.

Slutten på Miliband?

– Dette har vært en skuffende og vanskelig kveld, innrømmer Miliband etter å ha vunnet gjenvalg selv.

– Vi har ikke gjort de fremskrittene vi hadde håpet på.

Om valgdagsmålingen skulle stå seg, tror Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder det kan være slutten for Labour-leder Miliband, som hadde håpet på statsministermakt før valget.

– Om tallene er like dårlige for Labour i morgen tidlig, tror jeg det er kroken på døra for Ed Miliband, sa Mustad torsdag kveld.

– Labour har sjeldent gjort det bra når de prøver å ta en venstresving i sitt valg av leder, sier Lahlum.

Overraskende

Det endelige resultatet forelå fortsatt ikke tidlig fredag morgen. Meningsmålingene før valget antydet tilnærmet dødt løp, og flere stilte seg raskt tvilende til at tallene fra valgdagsmålingen kunne stemme. Men de første resultatene underbygger målingen.

– Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sa en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

Partiet hans ligger an til å gjøre et elendig valg. Valgdagsmålingen viser kun 10 seter i Underhuset fra 57 i 2010. – Jeg blir veldig overrasket hvis Liberaldemokratene blir med i noen regjering. De er ikke i en posisjon til å stille tøffe krav, sier Lahlum om dagens regjeringspartner for Cameron.

Brakvalg

Det skotske uavhengighetspartiet SNP er en stor vinner og ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen.

Det er et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter. Blant annet slår de ut Labours valgstrateg Douglas Alexander, som blir slått av 20 år gamle Mhairi Black, Parlamentets yngste representant.

– Den skotske løven har brølt, sier tidligere førsteminister Alex Salmond om det som blir en sterk, skotsk separatistfløy i Underhuset.

Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP har drevet en svært aktiv valgkamp, men må ifølge valgdagsmålingen nøye seg med 2 representanter i Parlamentet i London.

Publisert: