Helsefarlige stoffer i barnas skolesaker

Oslo (NTB): Miljødirektoratets kontroll av skolesaker som selges i Norge, viser at enkelte produkter inneholder helse— og miljøfarlige stoffer.

Publisert Publisert
  • NTB

Miljødirektoratet har undersøkt lag 200 skolesaker og andre produkter til barn. I elleve av dem ble det funnet miljøgifter som ftalater, klorparafiner og kadmium, opplyser Miljødirektoratet

Seks pennaler inneholder ftalatet DEHP, et stoff som kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Stoffet er forbudt i leketøy og småbarnsartikler, men ikke i skolesaker.

Også i flere pakker med klistremerker ble det funnet helsefarlige stoffer, blant annet tungmetallet kadmium, som er kreftfremkallende og meget giftig ved innånding.

— Vi tar stikkprøvekontroller der vi velger ut noen produkter i det mangfoldet som finnes på markedet. Vi er redd for at våre funn kun avdekker toppen av et isfjell, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Flere av produktene som inneholdt de helse- og miljøfarlige stoffene, er allerede trukket fra markedet, ifølge direktoratet. (©NTB)

Publisert