– Vår foreløpige antakelse er at det er den samme gjerningsmannen som står bak begge skuddepisodene, og at den gjerningsmannen som ble skutt ved Nørrebro stasjon, er den som står bak de to attentatene, sa politiinspektør Jørgen Skov på en pressekonferanse i København søndag morgen.

– Det er ikke noe som på nåværende tidspunkt indikerer at det er andre gjerningsmenn, la han til.

Totalt to sivile menn ble drept og fem politifolk ble såret i de to angrepene i København lørdag ettermiddag og natt til søndag.

Høynet beredskap

Politiets teknikere undersøker inngangen til kulturhuset Krudttønden i Østerbro i København etter et attentat der lørdag ettermiddag. Foto NTB Scanpix

Politiet har høynet beredskapen i den danske hovedstaden etter angrepene.– Det er for å skape trygghet for befolkningen, og det vil vi fortsette med i de kommende timene, sa sjefinspektør Torben Mølgaard Jensen.

Han beskriver politiaksjonen i København, som startet i 16-tiden lørdag ettermiddag, som en av de største uvarslede politiaksjoner i Danmark i nyere tid.

– Vi har fortsatt et stort etterforskningsarbeid foran oss, sa politiinspektør Skov.

To drepte

En 55 år gammel mann ble drept, og tre politibetjenter ble såret da en væpnet mann angrep kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro lørdag ettermiddag.

Folk var samlet i kulturhuset i forbindelse med et debattmøte om ytringsfrihet, der også den svenske kunstneren Lars Vilks og Frankrikes ambassadør til Danmark var til stede.

Tidlig natt til søndag ble en ung jødisk mann skutt og drept utenfor en synagoge i Krystalgade i sentrum. Ytterligere to politifolk ble såret da det ble løsnet skudd mot dem. Den jødiske mannen som ble drept, sto vakt ved synagogen mens det pågikk en konfirmasjon inne i bygget.

Alle de fem politifolkene som ble skutt, er utenfor livsfare.

Skutt og drept

Gjerningsmannen flyktet til fots etter skytingen ved synagogen, og Nørreport stasjon like ved ble sperret og evakuert.

I morgentimene søndag ble det kjent at politiet hadde skutt og drept en mann som åpnet ild mot politiet da de oppsøkte han på en adresse på Nørrebro like etter klokken 5. Politiet hadde klart å kartlegge ferden til mannen, opplyste Skov søndag. Overvåkingsbilder viser mannen idet han ringer etter en drosje.

– Vi kan se at han ringer. Kort tid etter kommer en drosje til stedet, sa Skov. Sjåføren ble avhørt og politiet fant deretter fram til adressen.

– På stedet kan vi konstatere at personen går inn og er inne i rundt 20 minutter. Rundt halv fem forlater han stedet igjen.

Det kom deretter til skuddveksling etter at mannen åpnet ild mot politiet, og mannen ble skutt og drept.

– Kynisk terrorhandling

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kaller attentatene en kynisk terrorhandling.

– Det er en uendelig trist morgen, hvor vi alle tenker på ofrene og deres pårørende. To uskyldige mennesker har mistet livet som følge av en kynisk terrorhandling mot Danmark, sier Thorning-Schmidt søndag morgen ifølge Ritzau.

– Regjeringen følger utviklingen nøye. Ingen skal slippe unna med å angripe det åpne, frie og demokratiske danske samfunn, sier statsministeren. (©NTB)