Regjeringen fjernet sang fra den overordnede delen av lærerplanene høsten 2017. Nå vil de legge ytterligere lokk på allsangen i norske klasserom, skriver Framtida.no.

I utkastet til nye lærerplaner foreslår regjeringen å fjerne sang fra det nye norskfaget som skal gjelde fra høsten 2020. Det betyr at det kan bli valgfritt for norsklærere i barneskolen om det skal synges i klasserommet eller ikke.

Førsteamanuensis Kari Holdhus ved Høgskulen på Vestlandet mener at fjerning av sangen vil være til skade for barn og unge, og svekke medmenneskelighet og fellesskap i Norge.

Hun får støtte fra Marit Arnstad (Sp) i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, som frykter at det i fremtiden blir helt tilfeldig om elevene lærer seg nasjonale fellessanger som «Ja, vi elsker».

– Hvis sangen blir fjernet helt fra lærerplanen i norsk, så frykter jeg at den forsvinner helt fra norsk skole, sier Marit Arnstad (Sp) i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Statssekretær Julie Midtgarden Remen (H) i Kunnskapsdepartementet understreker at det ikke er meningen at lærerplanen skal være pensumlister med detaljerte skildringer av innholdet i undervisningen.

– Det er lærere som har ansvaret for innholdet og metodene de bruker i undervisningen, og jeg har tillit til at de gjør dette på en god måte.

– Sang skal selvsagt ikke ut av skolen. Med de nye læreplanene er sang fortsatt en del av skolen, i tillegg til at norsklærere har god anledning til å bruke sang som metode. Samtidig har Sp og Arnstad vært opptatt av at det er lærernes ansvar og faglige skjønn som skal avgjøre hvilke metoder og virkemidler som skal brukes i undervisningen, sier Remen.