Kravet om at avgiftsøkningen på ikke-alkoholholdig drikke fra 2018 reverseres, har en halvårseffekt på 365 millioner kroner, mens bomfri sommer på norske riksveier koster en halv milliard, etter det NTB forstår.

– Reduserte avgifter er en viktig sak for oss. Avgiftene har vokst for mye den siste tiden, sier Frps finanspolitiker Sivert Bjørnstad.

Han viser til at avgifter rammer skjevt og usosialt.

– I en situasjon hvor mange nordmenn har fått dårligere råd, vil dette være en håndsrekning, sier Bjørnstad til NTB.

– Langt unna

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre forhandler med Frp om både revidert budsjett og koronatiltakene i fase 3.

Partene hadde som mål å komme til enighet om innen tirsdag klokken 10. Men nå er finanskomiteens interne frist skjøvet til onsdag klokken 10. Partene satte seg til forhandlingsbordet igjen tirsdag.

– Vi er langt unna en løsning nå. Men det beveger seg i riktig retning, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Samtalene om en oljepakke landet først mandag, flere dager på overtid. Det er hovedforklaringen på at forhandlingene om revidert budsjett og fase 3 tar noe lengre tid, forklarer finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H).

Vei og sykehus

Et krav fra Frp har vært å få kuttet all bompengeinnkreving på riksveier fra 1. juli til skolestart.

– Fjerning av bompenger i sommer er en viktig sak for oss, sier Listhaug.

Samtidig har Frp krevd milliarder mer til veiutbygging og helsesektoren. Sykehusene må tilgodeses for å sørge for mer behandling til grupper som har opplevd et redusert tilbud i koronaperioden, krever partiet.

Et annet punkt som provoserte Frp i revidert budsjett, var regjeringens forslag om å utsette et planlagt kutt i makssatsen for eiendomsskatt fra 2021 til 2022. Satsen skal kuttes fra 5 til 4 promille for å begrense kommuners muligheter til å hente penger på eiendomsskatt.

«Koronabudsjett»

Utgangspunktet for forhandlingene er statsbudsjettet for 2020, som Frp-leder og daværende finansminister Siv Jensen la fram i fjor høst.

Men da koronaepidemien rammet Norge, måtte budsjettet bearbeides kraftig. Det ble i realiteten et «koronabudsjett», med kraftig oppjustert pengebruk.

To uker etter revidert nasjonalbudsjett 12. mai la så regjeringen fram en ny tiltakspakke med en økonomisk ramme på 27 milliarder kroner.

På sidelinjen

Hvis regjeringspartiene inngår en avtale med Frp både om budsjettet og tiltakene, blir den øvrige opposisjonen spilt utover sidelinjen. De tidligere krisepakkene har vært preget av brede forlik i Stortinget.

– Det er naturlig for oss å snakke med Frp om disse sakene. Det er business as usual, sier Kapur.

Listhaug sier det i en periode har vært nødvendig å samarbeide med resten av opposisjonen om krisetiltak fordi det regjeringen har lagt fram, «har vært altfor dårlig».

– Men nå håper jeg at vi skal få til gode løsninger med regjeringspartiene, som vi la fram statsbudsjettet sammen med i fjor, sier hun.

Venstres finanspolitiske talsperson Ola Elvestuen peker på at partiene kjenner hverandre godt.

– Det at forhandlingene her blir mer som normalt, er kanskje også et tegn på at vi nå går over i mer forutsigbare tider, sier han.