Saddam Hussein dømt til døden

Iraks tidligere president Saddam Hussein ble søndag dømt til døden ved hengning, etter å ha blitt kjent skyldig i forbrytelser mot menneskeheten.

Publisert:

DØMT TIL DØDEN: Saddam Hussein ble søndag dømt til døden ved hengning. Foto: Reuters / Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over 13 år gammel

BAGDAD: Retten i den irakiske hovedstaden Bagdad fant det bevist at den tidligere diktatoren beordret drapene på 148 sjiamuslimer på 1980-tallet.

Saddam Hussein var tydelig rystet etter at dommen ble lest opp. Han ropte «Lenge leve det irakiske folk!» og «Gud er større enn okkupanten!» før han ble ført ut av rettssalen.

Ekspresidentens halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti, som tidligere ledet den irakiske etterretningstjenesten, ble også dømt til døden ved hengning. Det ble også den tidligere sjefdommeren Awad Hamed al-Bander.

Tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan fikk livsvarig fengsel for delaktighet i drapene på sjiamuslimene.

Samtidig ble tre tidligere tjenestemenn i det irakiske Baath-partiet dømt til 15 års fengsel, mens en fjerde tjenestemann ble frikjent.

Både motstandere og tilhengere av Saddam Hussein demonstrerte i Irak søndag morgen. I den fattige, sjiamuslimske bydelen Sadr-byen samlet det seg en menneskemengde utenfor bygningene til militsgruppen som ledes av Moqtada al-Sadr, med krav om at Saddam Hussein må henrettes.

Nord for hovedstaden, i nærheten av Saddam Husseins hjemby Tikrit, krevde demonstranter at den tidligere presidenten må frikjennes og løslates.

Publisert:

Les også

  1. Norge beklager dødsstraff mot Saddam

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.