47,3 prosent av dem som ble voldtatt i Oslo i fjor oppga at de var påvirket av alkohol og 18 prosent oppga at de var påvirket av narkotika, viser statistikk fra Oslo politidistrikt. Få av kvinnene hevdet å være dopet av gjerningsmannen, men politiet frykter at det er store mørketall.

– Ike all rus er selvforskyldt. Mange kvinner som blir voldtatt har en livsførsel som stemmer dårlig med at de skal drikke seg så overstadig beruset at de mister bevisstheten, sier politioverbetjent Kari-Janne Lid i Oslo politidistrikt til Dagsavisen.

At det ikke påvises at kvinner er dopet ned, kan ha sin forklaring, mener politiet. Det narkotiske stoffet GHB kan være ute av kroppen bare timer etter at man har fått det i seg og lar seg derfor ikke påvise.

– Helt unntaksvis får politiet analyseresultater som viser at kvinnene har vært dopet ned. Samtidig har vi mistanke om at analysene ikke fanger det opp fordi jentene kommer for seint til undersøkelse. Da kan dopet allerede være ute av kroppen, sier Lid.

Hun oppfordrer kvinner som går på byen til å holde nøye oppsyn med drinken si for å hindre uvedkommende å putte noe oppi.

– Ved en bardisk kan det skje fort. GHB er jo dråpeform. Venninner må passe på hverandre, helst ikke gå alene på do eller forlate hverandre på et utested, lyder rådet fra Lid. (©NTB)