Makabre angrep sjokkerer under ramadan

Fredagens rekke av grufulle angrep sjokkerer verden – bare dager etter at ekstremistgruppa IS oppfordret sine støttespillere til å slå til under ramadan.

Fabrikken til Air Products der angrepet fant sted. Fabrikken ligger nær Lyon. Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters / NTB scanpix

NTB
Publisert: Publisert:

Så sent som tirsdag denne uka gikk IS-talsmann Abu Mohammed al-Adnani ut og oppfordret muslimer til hellig krig og til å bli martyrer i fastemåneden ramadan.

– De handlingene som bringer deg nærmere gud, er hellig krig, så vær raske og sikre at handlingen utføres i denne hellige måneden, sa Adnani i et lydopptak som ble lagt ut på internett.

Blodig fredag

Fredag smalt det.

I Tunisia ble minst 37 intetanende badegjester brutalt skutt ned og drept på stranda i badebyen Sousse av en mann utkledd som turist. På en gassfabrikk sør for Lyon i Frankrike ble to personer såret da en bil kjørte inn på anlegget og forårsaket minst én eksplosjon. Like etterpå gjorde man det makabre funnet av et avkappet hode, spiddet fast til fabrikkporten.

I Kuwait ble minst 27 mennesker drept og over 200 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i en sjiamoské i hovedstaden.

Det er så langt ikke avdekket noen klar forbindelse mellom angrepene, men Den islamske staten (IS) har tatt på seg skylden for Kuwait-angrepet.

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet er det ingenting som tyder på at de tre angrepene var koordinerte.

Somalia først

Fredagens første angrep kom allerede ved morgengry med et raid mot en av militærbasene til Den afrikanske union (AU) i landsbyen Lego i Somalia. Bak angrepet sto opprørere fra gruppa al-Shabaab, som har forbindelser til terrornettverket al-Qaida. Ifølge vitner ble opptil 50 mennesker drept, flere av dem halshogget, før opprørerne heiste et svart islamistflagg over basen.

Få timer senere skjedde angrepet i Frankrike. Det halshogde offeret hadde ifølge politiet arabiske inskripsjoner på kroppen, og rundt hodet var det festet islamistflagg. En 35 år gammel mann, som ble overmannet på åstedet og pågrepet av politiet, ble senere identifisert som Yassim Salhi. Ifølge franske myndigheter har han vært i politiets søkelys på grunn av radikale islamistsympatier. Den drepte var Salhis 54 år gamle sjef.

Også Salhis kone og flere andre personer ble fredag pågrepet i forbindelse med angrepet.

Fordømmer

Frankrikes president François Hollande gikk raskt ut og fordømte angrepet mot fabrikken i Saint-Quentin-Fallavier.

– Dette var et terrorangrep, slo han fast.

USA fordømmer angrepene i Frankrike, Tunisia og Kuwait og sier de vil støtte landene i kampen mot terror.

Publisert: