– Situasjonen er i ferd med å stabilisere seg. De fleste har fått dratt fra flyplassen, men vi har en del bagasje som vi må ettersende, sa vakthavende direktør Knut Holen ved Oslo lufthavn til NTB i 22.30-tiden fredag.

Det utelukkes ikke at passasjerer rammes også lørdag, men Holen sier målet er at flyene skal gå som normalt.

Han opplyser at det har gått veldig sakte med innsjekking på flyplassen og i bagasjekøene, og at flere har måttet booket om reisene sine.

Snøvær

Det kraftige snøværet torsdag gjorde at flyplassen måtte stenge rullebaner og taksebaner fullstendig i rundt to timer for å klare å brøyte. Det førte til store forsinkelser og en rekke innstillinger, som også fikk følger fredag, selv om været var bedre.

Flere passasjerer på Gardermoen fredag hadde vært der siden torsdag, enten i avgangshallen eller på hotell.

– Jeg må vente ti timer i Oslo. Jeg er vant til å vente, men ti timer er litt bittert, sa flypassasjer Jørgen Kvalvaag til NTB fredag ettermiddag.

50.000 passasjerer på lørdag

Oslo lufthavn utelukker ikke at også passasjerer som reiser lørdag kan bli rammet av etterslepet fra fredag. Men konsekvensene vil i så fall bli vesentlig mindre, ettersom det ventes færre passasjerer.

Anslagsvis 90.000 passasjerer reiser til og fra Oslo lufthavn fredag, mens det er omtrent 50.000 som skal innom flyplassen lørdag.

– Mange er lei seg

Natt til fredag ble stemningen blant ventende passasjerer såpass amper at politiet måtte tilkalles for å roe gemyttene, melderP4.

Politiets stasjonssjef ved Oslo lufthavn, Paal Sørhagen, opplyste at de følger særlig med på alkoholserveringen.

– Vi ser om dette kan påvirke så mye at vi må stenge den, sa han.

Pressevakt Joachim Wester Andersen ved Oslo lufthavn sa i 16-tiden at det var mange forskjellige reaksjoner blant de ventende passasjerene fredag ettermiddag.

– Noen er oppgitt, mange er lei seg, noen er sinte, mens noen er muntre og har galgenhumor. Men ingen involverte synes dette er hyggelig, sa han.

Buss for fly

For SAS-passasjerer fra Stavanger til Oslo gjorde følgeforsinkelsene at de ble sendt sendes med buss til Gardermoen, skriverStavanger Aftenblad.

– Dagens kanselleringer er et resultat av de problemene som oppsto med kraftig snøfall på Gardermoen torsdag. Dette har ført til noen innstilte ruter i dag. Men nå tilbyr vi busstransport fra Sola til Oslo for dem som ønsker det, sa Lasse Ingebrigtsen i SAS Ground Handling Stavanger lufthavn til Stavanger Aftenblad.

Det dreide seg om rundt 250 passasjerer.

Rakk ikke NM

Følgeforsinkelsene på Oslo lufthavn gjorde også at avganger andre steder i landet ble innstilt.

To lag fra Førde som skulle til volleyball-NM for U17-lag i Bodø, kom ikke lenger enn til Bergen, melderNRK. Flyet som skulle tatt dem til Trondheim, gikk aldri.

IfølgeNordlysstår Zdenek Ondrasek – med kallenavnet «Kobra» – i fare for å miste kampen for Tromsø mot Bodø/Glimt søndag. Etter en tur i hjemlandet Tsjekkia risikerer fotballspilleren nå å ikke komme seg videre fra Oslo lufthavn i tide. (©NTB