Hetebølgen sør på kontinentet ventes å nå et klimaks de nærmeste dagene.

På øyene Sicilia og Sardinia kan gradestokken stige helt til 48 grader, ifølge den europeiske romfartsorganisasjonen Esa.

I så fall kan europarekorden på 48,8 grader stå for fall. Den ble satt på Sicilia i 2021. En ekspertkomité har gransket rekorden, og den ble bekreftet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) for få dager siden.

– Beskytter menneskeliv

I Spania ble det mandag målt 44,7 grader i byen Jaen, og i Hellas er det flere skogbranner i nærheten av Aten.

– Vår viktigste oppgave er å beskytte menneskeliv, sier talsperson Yannis Artopios i brannvesenet i den greske hovedstaden.

I nærheten av kystbyen Loutraki er 1200 barn evakuert fra ferieleirer. Flammene har spredt seg raskt i knusktørr vegetasjon og temperaturer på over 40 grader.

Skogbrann er det også på La Palma i Kanariøyene, og på Mallorca meldes det godt over 40 grader.

– Varmere hvert år

– De siste fem til ti årene er det blitt varmere hvert eneste år, sier José Luis Llamas (66), som bor i Madrid.

– Vi er nødt til å ta grep. Hvert eneste land bør iverksette tiltak for å takle dette problemet, mener han.

Ekstrem varme blir vanligere som følge av den globale oppvarmingen, ifølge forskere. Situasjonen ventes å forverre seg, i takt med utslippene av klimagasser.

– Disse hendelsene vil fortsette å bli mer intense. Verden må forberede seg på mer intense hetebølger, sier John Nairn i FN-organisasjonen WMO.

Farlige nattetemperaturer

Ifølge Nairn er hetebølgen i Europa i en «tidlig fase». Situasjonen har vært enda verre i Nord-Afrika, og i Europa antas det at hetebølgen vil bli kraftigere utover i uken.

Høye nattetemperaturer er farligere enn stadig høyere dagtemperaturer, ifølge WMO-eksperten. Grunnen er at kroppen ikke får mulighet til å hente seg inn igjen – hvis du ikke har tilgang på aircondition.

– Dette fører til økt risiko for hjerteattakk og død, sier Nairn.

Tidligere er det anslått at over 60.000 europeere døde som følge av hetebølger i fjor. Eldre og personer med kroniske sykdommer er særlig utsatt.

Gresk monster

Hvor varmt det faktisk blir når hetebølgetoppen skyller innover landene rundt Middelhavet, vil vise seg de neste dagene.

Mens romfartsorganisasjonen Esa spår 48 grader i deler av Italia, tror andre meteorologer at gradestokken «bare» vil stige til 46 grader.

Et nytt høytrykkssystem har fått kallenavnet Kharon, inspirert av fergemannen som fraktet de døde til dødsriket i gresk mytologi.

Kharon avløser et annet høytrykk kalt Kerberos – som var navnet på den trehodede hunden som voktet inngangen til dødsriket.

Kina og USA

Også Kina, USA og andre deler av verden er for tiden rammet av ekstreme temperaturer. En lang rekke eksperter har knyttet hetebølgene til den globale oppvarmingen.

I Xinjiang-regionen nordvest i Kina skal det i helgen ha blitt målt 52,2 grader, noe som kan ha vært ny kinesisk varmerekord.

Et av de varmeste stedene på kloden er Death Valley sør i den amerikanske delstaten California. Her har turister strømmet til for å se om den globale varmerekorden på 56,7 grader blir slått.

Kerry i Beijing

Kina og USA er de to landene i verden med størst utslipp av klimagasser. Samtidig som begge landene er rammet av hetebølger, er den amerikanske klimautsendingen John Kerry på besøk i Beijing.

Han kalte tirsdag klimaendringene en trussel mot hele menneskeheten. USA og Kina har nå gjenopptatt tosidige klimasamtaler som ble innstilt av kineserne i fjor.

Under et møte med den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi sa Kerry at han håpet ny klimadialog kan bidra til nye former for samarbeid mellom USA og Kina.