Trump møter Obama for å diskutere presidentskiftet

Den nyvalgte presidenten Donald Trump er i full gang med å planlegge maktovertakelsen. Torsdag er han invitert til Det hvite hus for å diskutere overgangen.

Publisert: Publisert:

Den nyvalgte presidenten Donald Trump starter for alvor arbeidet med å planlegge maktovertakelsen. Foto: Mike Segar Reuters/NTB scanpix Foto: MIKE SEGAR / X90033

  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

Verken Trump selv eller noen i hans familie skal hittil ha vært involvert i planleggingen av hva som skulle skje etter valgdagen.

Årsaken er at Trump ville konsentrere seg helhjertet om å vinne valget, og han ønsket ikke å planlegge for tiden etterpå fordi han mente det ville bringe ulykke, forteller flere kilder til CNN.

Han hadde derfor en egen gruppe medarbeidere som – avgrenset fra valgkampanjen – jobbet med disse spørsmålene.

Om lag 80 personer har jobbet på fulltid med overgangen, noe som er langt færre enn for eksempel Mitt Romney hadde da han stilte som presidentkandidat i 2012. Men gruppen skal ha konferert med en rekke eksperter, blant annet personer som har sittet i regjeringsapparatet tidligere.

På leit etter kandidater

Forrige uke leverte ledere for ulike saksområder sine planer for godkjenning. Hver av disse gruppene skal nå i gang med å utarbeide detaljene, og samlet skal det bli til Trumps plan for sine første hundre dager som president.

Et av de høyest prioriterte områdene er å få på plass en regjering. Overgangsteamet skal ha levert inn navn på mulige kandidater, basert på Trumps taler om hvem han kunne tenke seg å ha med i sin administrasjon.

Ifølge valgkampteamet skal det være flere i Trumps innerste krets som er aktuelle i sentrale verv, skriver The New York Times. Blant disse er senator i Alabama Jeff Sessions, som har vært en av Trumps nærmeste politiske rådgivere, og forretningsmannen Steven Mnuchin.

Andre navn som nevnes er tidligere ordfører i New York Rudolph W. Giuliani, New Jersey-guvernør Chris Christie og tidligere leder i Representantenes hus Newt Gingrich.

Fredelig maktovertakelse

Da president Barack Obama kommenterte valgresultatet onsdag, la han vekt på at han og hans medarbeidere vil gjøre alt de kan for at overtakelsen skal gå så glatt som mulig. Torsdag er Trump invitert til Det hvite hus for å diskutere detaljene.

– Presidentembetet er større enn noen av oss. Jeg har gitt beskjed om å jobbe så hardt som mulig for en sømløs overgang. Fredelig maktovertakelse er et av kjennetegnene ved vårt demokrati, sa Obama.

Nå som det er klart at Trump vil overta som USAs neste president, vil han få tilgang til daglige brifinger i Det hvite hus for å holde seg oppdatert.

Dommer til Høyesterett

En annen nøkkeloppgave for Trump blir å finne en kandidat for den ledige plassen i Høyesterett. Mulige kandidater skal allerede ha blitt vurdert med tanke på lojalitet, sier kilder til CNN.

Gruppen som arbeider med å klarere potensielle kandidater, vil blant annet ta en grundig sjekk av dommernes tilstedeværelse på sosiale medier. Enkelte kandidater skal allerede være sjaltet ut for tidligere å ha kritisert Trump offentlig. (©NTB)

Publisert: