Fra Norge har kronprins Haakon reist for å være til stede ved seremonien i Saudi-Arabia. Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge sier tilDagbladetat han forstår at det finnes diplomatiske protokoller for slik deltakelse, men hadde foretrukket at Norge hadde sendt noen på et lavere nivå.

Sveriges kong Carl Gustaf ankom Saudi-Arabias hovedstad Riyadh lørdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Dette er et styre som har en grunnleggende filosofi langt fra de norske verdiene når det gjelder menneskerettigheter. Det tydeligste signalet hadde vært at Norge ble representert med noen andre enn kronprinsen, noe som ville ha blitt lagt merke til, sier Egenæs.Også SVs Karin Andersen og Unge Venstre-leder Tord Hustveit skulle gjerne sett at det kongelige besøket ikke ble noe av.

– Hvorfor skal Norges kronprins reise dit til kongens begravelse? Er skikk og bruk i kongelige kretser viktigere enn brutale, systematiske menneskerettighetsbrudd? spør Andersen retorisk iNettavisen, mens Hustveit går så langt som å si at kronprinsen utviser dårlig dømmekraft ved å delta.

Slottet har ikke ønsket å kommentere kronprins Haakons reise utover å si at kronprinsen er Norges representant ved kondolanseseremonien.

Lang gjesteliste

Også i andre land er politikere og kongelige blitt kritisert for å reise til Saudi-Arabia etter kongens død ettersom landet har et autoritært styre som anklages for mange brudd på menneskerettighetene.

Sveriges kong Carl Gustaf, Danmarks kronprins Frederik og Storbritannias prins Charles er blant de andre kongelige som i helgen besøker Saudi-Arabia. Fra politikkens verden kommer blant andre Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president François Hollande.

USAs president Barack Obama og førstedame Michelle Obama ankommer landet tirsdag etter et forkortet besøk til India.

Sjeldent besøk

Blant de mest overraskende gjestene i Riyadh er Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Iran og Saudi-Arabia har konkurrert om innflytelse i Midtøsten i en årrekke, og det er sjelden at representanter fra det sjiamuslimske presteregimet i Iran besøker Saudi-Arabia, som er et sunnimuslimsk kongedømme.

Under borgerkrigen i Syria har de to landene støttet hver sin part, men nå har begge en felles interesse i å bekjempe Den islamske staten (IS).

Ingen kursendring

Under sin første TV-overførte tale til nasjonen understreket kong Salman at han vil styre videre etter samme kurs som kong Abdullah.

– Vi vil med Guds hjelp videreføre den rettskafne politikk somSaudi-Arabia har fulgt siden landet ble grunnlagt av kong Abdulaziz, sa den nye kongen fredag.

Amnesty International har aldri sluppet inn i Saudi-Arabia og har liten tro på en bedre kår for menneskerettighetene i landet under den nye kongen.

– Det er dessverre ikke noen indikasjoner på at kong Salman kommer til å endre kursen, sa seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB om tronskiftet.

– Menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia er svært, svært kritisk. Den har i mange tiår vær veldig alvorlig, men etter den arabiske våren er den ytterligere forverret, sa hun videre.