Politiet oppga ikke noe tall på verken drepte eller sårede i masseskytingen på Amager da de møtte pressen i den danske hovedstaden søndag kveld.

Da hadde det gått nesten tre timer siden de første meldingene om skyting på det store kjøpesenteret like ved Kastrup flyplass kom like etter klokka 17.30. Én person er pågrepet.

– Det er en 22 år gammel etnisk danske, sier sjefpolitiinspektør Søren Thomassen i København-politiet.

Trolig én gjerningsperson

Politiet konsentrerer seg nå om å avklare om den mistenkte gjerningspersonen handlet alene eller ikke.

– Vi har ikke indikasjoner per nå på at det har skjedd i samarbeid med andre, sier Thomassen.

Politiet samarbeider med dansk rikspoliti og andre politidistrikter for å avdekke hendelsesforløpet.

– Vi etterforsker dette som en hendelse der vi ikke kan avvise at det er terror, sier Thomassen, som påpeker at de alltid samarbeider med Politiets etterretningstjeneste (PET) i denne typen saker.

Minst tre skadde

Politiet er massivt til stede i København for å sørge for at det er trygt der, påpeker han.

– Det jeg kan si nå, er at vi samler alle våre styrker. Vi vil være veldig, veldig synlig i bybildet i København.

Foreløpig er ikke trusselnivået hevet i København, noe som skjedde i Oslo etter masseskytingen der 25. juni.

– I slike dramatiske timer så kommer vi ekstra nær i Norden. Både utenriksministeren og jeg har formidlet til våre kolleger at hvis det er noe Norge kan bidra med, så er vi klare, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Rigshospitalets traumeavdeling opplyste først at tre personer er innlagt der, men pressevakta sier til Berlingske at det dreier seg om flere enn tre pasienter. Også DR1 erfarte at det var flere enn tre personer. Politiet hadde i 20-tiden ennå ikke oppgitt noe tall på ofre.

Flere skudd

Politiet ber alle som har sett, hørt eller filmet noe i forbindelse med hendelsen, om å kontakte dem.

Minst åtte skudd ble avfyrt, ifølge en video som skal være fra innsiden av kjøpesenteret og som er publisert i sosiale medier.

Videoen er tilsynelatende filmet av en person som flykter fra kjøpesenteret mens skyteepisoden pågår, melder TV 2.

Det er også flere personer som skriker mens de løper mot utgangen.

Vill panikk

Flere øyenvitner har fortalt at de først ikke forsto hva som skjedde, men at det raskt gikk opp for dem at situasjonen var svært alvorlig.

– Etter smellet kom det en kjempestor menneskemengde. Alle løp noe helt vanvittig. Men man tenkte likevel: var det virkelig skudd? Men så, plutselig, kom det to-tre skudd, og så brøt det ut vill panikk, sier øyenvitnet Lisbeth Gøtzsche til Berlingske.

Hun klarte å søke tilflukt i en butikk der personalet raskt fikk rullet ned gitter for å sperre av.

Folk som ble vitner til skyteepisoden, får tilbud om akutt psykologisk hjelp. København-politiet melder at folk kan møte i en hall i nærheten av Kastrup der det vil gis psykologisk hjelp, og at politifolk vil være til stede for å ta imot forklaringer fra vitner.

– Varselskudd

Et annet øyevitne ved kjøpesenteret sier dansk politi avfyrte varselsskudd og skrek til en mann med et våpen at han skulle «slippe våpenet».

– Vi hørte at de ropte «slipp våpenet» og skjøt et par varselsskudd, og så dro vi vår vei, forteller øyevitnet til Ekstra Bladet.

De var på vei til å parkere i parkeringskjelleren til Field's i København da flere mennesker kom løpende ut og advarte om skyting på kjøpesenteret.

– Vi kjørte med en gang ut av garasjen, og svingte til høyre mot Kastrup Lufthavn, hvor vi så tre til fire politifolk som ropte til en mann med et våpen i hånden.

Bedt om å vente på politiet

Politiet ba etter skytingen folk som var i storsenteret, om å bli der de er og avvente politiets instrukser.

– Alle andre personer skal holde seg borte fra Field's, tvitret politiet en drøy time etter at de første meldingene om skyting kom. Rundt 20 minutter senere bekreftet politiet at én person er pågrepet i forbindelse med skytingen. – Vi vet ikke med sikkerhet hvor mange som er såret eller døde, men det er veldig alvorlig, [tvitret](https://twitter.com/SophieHAndersen/status/1543646798631280641) Københavns ordfører Sophie Hæstorp Andersen. Hun la til at kriseberedskapen er innkalt og at kommunen er i tett dialog med politiet. I 19.30-tiden viste TV-bilder at folk kommer løpende ut fra kjøpesenteret – kontrollert – i grupper sammen med politiet.

– Alle andre personer skal holde seg borte fra Field's, tvitret politiet en drøy time etter at de første meldingene om skyting kom.

Rundt 20 minutter senere bekreftet politiet at én person er pågrepet i forbindelse med skytingen.

– Vi vet ikke med sikkerhet hvor mange som er såret eller døde, men det er veldig alvorlig, [tvitret](https://twitter.com/SophieHAndersen/status/1543646798631280641) Københavns ordfører Sophie Hæstorp Andersen.

Hun la til at kriseberedskapen er innkalt og at kommunen er i tett dialog med politiet.

I 19.30-tiden viste TV-bilder at folk kommer løpende ut fra kjøpesenteret – kontrollert – i grupper sammen med politiet.

Frederiksen: Et grusomt angrep

Statsminister Mette Frederiksen kaller hendelsen for et grusomt angrep.

– Danmark ble søndag kveld rammet av et grusomt angrep. Flere er drept, og enda flere såret. Uskyldige familier som var ute for å handle eller spise. Barn, unge og voksne. Jeg sender min dypeste medfølelse til de som har mistet sine kjære, sier Frederiksen.

– Jeg oppfordrer dansker til å stå sammen og støtte hverandre i denne vanskelige tiden, legger hun til.

Også det danske kongehuset har uttalt seg om skytingen.

– Våre tanker og dypeste medfølelse er med ofrene, deres pårørende og alle dem som er berørt av tragedien, heter det i en uttalelse fra dronning Margrethe og kronprinsparet.

– Situasjonen krever samhold og omsorg, og vi ønsker å rette en stor takk til politiet og beredskaps- og helsemyndighetene for deres hurtige og effektive innsats i disse timene, heter det videre.

Konsert avlyst

Field's er blant Danmarks største kjøpesentre, med over 135 butikker og restauranter spredt utover rundt 74.000 kvadratmeter.

Senteret ligger også like ved Royal Arena, der det skulle være konsert med den britiske popstjernen Harry Styles søndag kveld. Arrangøren opplyste etter skytingen at de hadde fått klarsignal til at konserten kunne holdes, men det har ikke politiet bekreftet.

Ifølge dansk TV 2 fikk konsertgjengerne i 21.30-tiden beskjed fra scenen at konserten var avlyst. Royal Arena har en kapasitet på opptil 16.000 publikummere. Konserten med Harry Styles var utsolgt, og politiet valgte å stenge metroen på Amager midlertidig for andre reisende slik at publikummerne skulle komme seg hjem.

– Det er ren terror. Dette er fryktelig, sier Hans Christian Stoltz (53), som var på vei til konserten med sine to døtre.

– Du kan lure på hvordan en person kan gjøre dette mot andre mennesker, men det går ikke … Det er ikke mulig, sier han til nyhetsbyrået AP.