Stoltenberg: NATO-nærvær i øst er stabiliserende

Warszawa (NTB): Når NATO sender flere tusen soldater til Russlands nabolag, vil det være med på å skape stabilitet, mener Jens Stoltenberg.

Publisert Publisert
  • NTB

NATO planlegger å sende minst fire bataljon-store styrker til Polen og Baltikum med soldater fra flere land, og alliansen skal vedta nøyaktig størrelse og plassering av styrkene på et toppmøte i Warszawa i juli.

— Flere soldater, mer infrastruktur og mer forhåndslagret utstyr, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg tirsdag i en tale på universitetet i den polske hovedstaden.

— Dette styrkede nærværet sender et klart budskap. Et angrep på Polen eller andre medlemsland vil utløse et svar fra hele alliansen, fremholdt han.

NATO viser til russisk oppførsel og oppbygging når alliansen styrker østflanken, mens Russland anklager den for å opptre destabiliserende ved å sende flere tusen soldater til landets nabolag. Stoltenberg hevder det vil ha motsatt effekt.

— Fordi det vil gjøre kostnaden betydelig større for enhver mulige angriper, vil det ha en stabiliserende virkning på NATOs grenser, mener han. (©NTB)

Publisert