Vitner: – ISIL truer med å henrette flere hundre familier

ISIL har omringet og truer med å drepe flere hundre familier fra Iraks religiøse minoritet yezidiene, om de ikke konverterer til Islam, ifølge vitner og et parlamentsmedlem.

Publisert:

Mat og vann blir klargjort til å slippes over området Sinjar i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Familier i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi er omringet av de sunnimuslimske opprørerne.

Ifølge Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Ezidy Solidarity and Fraternity dreier det seg om 300 familier i Koja, 400 i Hatimiya og 220 i Qaboshi.

– ISIL har gitt dem én dag til å konvertere, ellers blir de drept. Men erfaring viser at de sannsynligvis blir drept selv om de konverterer, opplyser organisasjonen.

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har gjennom en brutal framrykning tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak. De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem kristne og yezidier, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak.

Ifølge UNICEF er minst 56 yezidi-barn døde, de fleste av dem har tørstet i hjel. Organisasjonen opplyser at rundt 25.000 barn er i området i og rundt Sinjar.

FN jobber med å få på plass en humanitær korridor som skal hjelpe sivilbefolkningen å flykte fra ISIL. USA, Frankrike og Storbritannia har lovet humanitær innsats overfor flyktningene som er fanget i fjellene.

Irakiske og amerikanske fly har allerede sluppet ned mat— og vannforsyninger, men UNICEF opplyser at man vet lite om resultatene av dette.

Publisert: