Svak måling for Arbeiderpartiet

Fire av ti velgere har forlatt Arbeiderpartiet siden forrige valg, ifølge en ny måling som gir de borgerlige et knapt flertall.

Publisert Publisert

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet kommer dårlig ut på en ny meningsmåling fra Opinion. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • NTB

I målingen, som er gjennomført av Opinion på vegne av Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) , får Ap en oppslutning på 22,8 prosent. Det er en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling.

– Dette er en for dårlig måling for Arbeiderpartiet. Vi taper velgere til ytre venstre, men mest til sofaen, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til ANB.

Stenseng ønsker å vinne tilbake terreng etter målingen, som gir de borgerlige et flertall på 86 mandater. Dette blant annet som følge av et betydelig KrF-byks. Knut Arild Hareides parti får en oppslutning på 5,5 prosent (+1,5 prosentpoeng), samtidig som Høyre er Norges største parti med en oppslutning på 26,5 prosent (-0,5).

Ifølge valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning har det borgerlige partiet befestet sin posisjon som Norges største parti.

– Det er helt sikkert ikke bare et blaff at Høyre er Norges største parti. Men i den store sammenhengen betyr ikke noen få gode meningsmålinger så mye for hva som vil skje ved neste valg, sier Bergh til ANB.

Målingen, som er basert på 945 intervjuer gjort mellom 8. og 14. mai, gir følgende oppslutning for de øvrige partiene: Frp 15 prosent (+ 1,5 prosentpoeng), Sp 10,5 (- 1,0), SV 7,1 (- 0,6), Venstre 3,8 (- 0,3), Rødt 4,4 (- 0,5) og MDG 3,3 (+ 1,4).

Alle endringer er innenfor feilmarginen.

Publisert