Assisterende politidirektør Odd Malme i Politidirektoratet sier at stadig flere personer blir stanset i utlandet med falske norske pass. I Interpols internasjonale database ligger det meldinger om over 12 millioner stjålne pass. I Norge er det registrert 132.294 pass på avveie.Til politiets fagblad Politiforum sier Interpol-sjef Ronald K. Noble at det bare er et spørsmål om tid før en terrorhandling blir gjennomført ved hjelp av pass som er stjålet eller kommer på avveie.

— Vi må få stoppet dette. Jeg er bekymret over situasjonen, ikke bare i Norge, men i verden generelt, sier Noble.

Passkontorene i Norge registrerer en økende pågang av personer som mister passene sine under ferie i utlandet. Alle slike opplysninger sender Kripos videre til Interpol. Meldingene blir også lagt inn i Schengens database.

Malme sier at norske pass er attraktive i utlandet og lette å omsette. Kommer man seg først inn i Norge, er det fritt leide i hele Schengen-området. Kripos ønsker at norsk politi skal få tilgang til et globalt kommunikasjonssystem som heter I-24/7. Dette knytter alle medlemslands politimyndigheter sammen på en mye mer effektiv måte enn i dag.

Systemet kan utplasseres ved flyplasser og grenseoverganger. Interpol-sjef Noble mener at prisen for Norge vil ligge mellom 100.000 og 300.000 euro. (©NTB)