KRISTIANSAND: — Diplomet skal henge på kontoret. Det er der det hører hjemme, sier Bjarne Skeie.

Han er nettopp utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Fylkesmann Ann-Kristin Olsen har stått for utdelingen på Kongens vegne. På et senere tidspunkt skal Bjarne og Aud Skeie inn til Slottet for å takke kong Harald personlig. Men nå konsentrerer de seg om nærere ting: Et tjuetall inviterte gjester skal straks gå til bords i Club 21 i Radisson SAS Caledonien Hotels toppetasje. Det skåles og gratuleres. Hotellet har rullet ut den røde løperen og gjort seg flid på kjøkkenet.

Lang merittliste

Fylkesmann Olsen erkjenner utfordringen i å sette opp et konsentrat av Bjarne Skeies lange og rikholdige merittliste. Men hun tar utgangspunkt i fødestedet Eiken og går deretter løs på ingeniørstudier, ansettelse i lille Hydralift, stiftelsen av Maritime Hydraulics i 1971 og senere sprell som Ocean Rig, Sinvest og TTS Marine.

«Bjarne Skeie er en stor gründer og entreprenør som kombinerer kreativitet, teknologisk innsikt og ståpåvilje på en enestående måte. Samtidig har han det ekstra som må til, nemlig strategisk markedsforståelse, evne til profesjonelt industrielt lederskap og selvinnsikt nok til å forstå når det er behov for å bringe andre inn ({hellip}) Han er full av energi og pågangsmot, uredd, risikovillig og aldri redd for konflikter. Han har en eventyrlig evne til å satse innenfor områder som han tror vil vokse, og hans antakelser har som regel slått til,» lyder noen av ordene fra Kongens stedlige representant.

Hun fortsetter:

«Gjennom sitt virke har Bjarne Skeie bidratt til å bygge et internasjonalt kompetansemiljø i Kristiansand. Det han har skapt har stor betydning for norsk oljevirksomhet, både med hensyn til teknologiutvikling, arbeidsplasser og bosetting, samt knoppskyting av nye virksomheter som er etablert av tidligere medarbeidere som «har gått i skole» hos Bjarne Skeie.»

Det skal her legges til at da Skeie rundet 60 år i 2005, holdt Fædrelandsvennen opptelling og fant 2500 arbeidsplasser direkte i hans fotefar, uten å ta hensyn til alle ringvirkningene. Med utviklingen som har vært i oljesektoren side, er tallet bestemt høyere i dag.

Eiken

Fylkesmannen er også opptatt av Bjarne Skeies nære forhold til Eiken, hvor han vokste opp som bonde- og landhandlersønn. Hun er innom hyttegrenda han etablerte, oppbyggingen av Eiken Mek. Verksted og bidrag til lokale idrettslag og bokverket «Lokalsoga om Eiken - gards- og ættesaga.»

Når seremonien er unnagjort virker ridder Skeie noe overveldet:

— Jeg hadde aldri fantasert om noe som dette. Det er veldig, veldig hyggelig.