«Hvorfor valgte politiet å sjøsette båten fra Storøya, der sjøveien er fem ganger så lang som fra Utvika?»Det er blant spørsmålene bistandsadvokaten krever svar fra politidirektør Øystein Mæland på om politiets håndtering av terrorangrepet 22. juli, melder NRK.

Etterlatte vil vite hvorfor det gikk omkring én time fra de første meldingene om skyting kom inn til Nordre Buskerud politidistrikt til gjerningsmannen ble pågrepet. De spør blant annet hvorfor helikoptre ikke ble brukt i forkant av pågripelsen og hvor mange ganger terrorsiktede Anders Behring Breivik tok kontakt med politiet da han var på Utøya.

Advokat Larsen forstår at granskningsarbeidet etter tragedien vil ta tid, men fremhever at pårørende ikke skal måtte vente på granskninger og rapporter.

– Da er det mye bedre at de får til svar at «Vi tok feil. Vi har gjort feil», enn at noen prøver å tåkelegge svar, unnskylde seg eller si at alt har vært greit, sier hun.

– Vi er naturligvis beredt til å gi pårørende så bred og god informasjon som mulig på de meget forståelige spørsmålene som de sitter med. Politiets pårørendekontakter følger pårørende over hele landet nært, sier politidirektør Mæland. (©NTB)