AGDER: I ettermiddag sendte de to ordførerne et brev til ledelsen i Senterpartiet hvor de gjorde det klart at de ikke kommer til å drive valgkamp dersom fylkesbyttet blir en realitet.

— Dette er en veldig alvorlig sak som nå skal opp til en avgjørelse. Dersom søknadene blir innvilget fører det til en oppsmuldring av fylket for de andre som kommer etter, sier ordfører i Gjerstad, Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp), til NRK.

- Håper de tar til vettet

Under en folkeavstemning i fjor stemte 65 prosent av befolkningen i Aust-Agder nei til å slå sammen Aust- og Vest-Agder. I kommunene Lillesand, Iveland og Birkenes var det imidlertid flertall for en sammenslåing og sammen med Evje og Hornnes søkte kommunene om å få flytte over til Vest-Agder.

I brevet, som er sendt til blant annet kommunal— og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp), truer de to ordførerne med å boikotte stortingsvalget neste høst.

— Vi kan ikke være med å drive valgkamp dersom de sentrale myndighetene går med på dette. Jeg håper virkelig at de tar til vettet, sier Froland-ordfører Sigmund Pedersen (Sp) til Fædrelandsvennen.

- Håpløs situasjon

Utspillet kommer etter at førstekandidaten på Sps stortingsliste i Aust-Agder, Kåre Gunnar Fløystad, uttalte at han trekker seg fra listen dersom søknadene innvilges.

— Vi mener det samme som Kåre Gunnar. Dersom kommunene får flytte blir situasjonen håpløs. For oss er det en selvfølge at Senterpartiet sentralt jobber for det som partiet i Aust-Agder har bestemt. Men ut fra forskjellige utsagn i det siste føler jeg meg ikke trygg på at dette ikke blir vedtatt, sier Pedersen.

Flere Sp-politikere i Aust-Agder har tidligere truet med å melde seg ut av partiet dersom kommunene får bytte fylket. Det kommer ikke Pedersen til å gjøre.

— Har du vurdert å melde deg ut?

— Nei, det har jeg ikke sagt. Men det kan jo være vi blir ekskludert, sier Pedersen med en latter.

Avgjøres snart

— Du vil likevel boikotte valgkampen, selv om konsekvensen kan bli færre stemmer til Senterpartiet?

— Ja, det står jeg for. Jeg har ikke samvittighet til å drive valgkamp dersom dette blir en realiet, sier Pedersen.

Spørsmålet om fylkesbytte skal nå diskuteres i partiene på Stortinget og en endelig beslutning foreligger trolig om kort tid.

— Til syvende og sist er det regjeringen som bestemmer, sier Pedersen.