Oljeboring i naturskjønne omgivelser. Frykt for tap av turisme. Advarsler om at utslipp kan skade kyst, dyr og planteliv. Protestaksjoner. Kjendisopprop.

Konfliktlinjene er velkjente, men denne gangen handler ikke kampen om Lofoten, men om Kanariøyene.

Snart bores det

Og i stedet for å gjøre som i Norge — legge planene på is - åpner myndighetene for boring, skriver Aftenposten.

- Motstanden er utrolig stor, og det er protester hele tiden. Den store, svarte ulven er industri- og turistministeren i Spania, som har presset dette igjennom. På Lanzarote er han persona non grata, sier Ola Kjeldstad (63), nordmann og guide som har bodd på øya i 14 år.

Industriministeren sa nylig at den formelle godkjenningen til å bore er like rundt hjørnet.

Enorm turistvekst

Olje står for nesten halvparten av Spanias energikonsum, men nær 98 prosent importeres, viser tall fra oljeselskapet BP og statistikkbyrået EIA.

Feltene utenfor Fuerteventura og Lanzarote er av det spanske oljeselskapet Repsol anslått til å kunne produsere 100.000 fat pr. dag - noe som er nok olje til å dekke rundt 10 prosent av Spanias årlige oljeforbruk.

Oljemotstanderne har fått støtte fra en rekke spanske kjendiser, som skuespilleren Penélope Cruz - til liten nytte.Håpet er at økt oljeutvinning skal kunne bidra til å få fart på en skakkjørt spansk økonomi, men ikke alle kjøper denne argumentasjonen.

- Det regionale parlamentet, de regionale myndighetene, kommunene og folket i gatene har alle sagt at de ikke vil at dette prosjektet skal gjennomføres. Det er udemokratisk, sier Petro Hernández, medlem i miljøverngruppen Ecologistas en Acción til avisen Financial Times.

Han frykter et utslipp på linje med det i Mexico-gulfen i 2010.

Oljemotstanderne har fått støtte fra en rekke spanske kjendiser, som skuespilleren Penélope Cruz - til liten nytte.

- Den risikoen kan vi ikke ta. Det ville være en katastrofe både for miljø og økonomi, sier Hernández.Leteboringen kommer samtidig som Kanariøyene opplever voldsom turistvekst. 2013 ble et rekordår med 10,6 millioner utenlandske turister, en økning på 2 millioner siden 2010. Nordmenn har vært med på å dra antall besøk opp med 50 prosent på tre år, og ferske tall fra Kanariøyenes statistikkbyrå ISTAC viser at veksten har fortsatt inn i 2014. Antall norske turister på Kanariøyene var 7,1 prosent høyere de første seks månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Norsk kritikk

Sammen med andre aktører fra nordisk reiseliv hadde norske reiseselskaper og interesseorganisasjonen Virke i fjor høst møter med spanske myndigheter og Repsol. Tema var den planlagte oljeboringen.

- Vi har gitt uttrykk for bekymring og bedt om at turistnæringens ankepunkter og anførsler ble tatt hensyn til, sier Rolf Forsdahl, direktør i Virke Reise Utland. Han sier han ble beroliget etter møtet.

- Ingen kan garantere at turistene ikke vil merke noe, men den visuelle forurensningen ligger ikke an til å bli stor. Landanleggene vil bli lagt langt unna strender og turistområder, og leting og utvinning vil skje såpass langt fra kysten at faren for industrialisering av turistperlene er liten.

Den første leteboringen vil foregå rundt 60 kilometer ute i havet og er ventet å starte i november eller desember.

Forsdahl sier at konflikten på Kanariøyene har mange likhetstrekk med den norske debatten om utbygging i Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Vi vet at slike saker har to sider, og derfor var vi nok også litt mer tilbakeholdne med kritikken enn andre land. All oljeutvinning kan gå galt, men det er et scenario som alle ansvarlige organisasjoner gjør det de kan for å unngå.

Stort dilemma

Lanzarote-beboer Ola Kjeldstad understreker at spørsmålet om oljeutvinning har vært vanskelig for mange i lokalbefolkningen.

- Arbeidsledigheten er høy, og øyene trenger industri, derfor finnes det også folk som støtter prosjektet. Mange tvinges på en måte til å tro at oljeutvinning er redningen, sier Kjeldstad.

Han har mer tro på å forsøke å bygge opp en industri knyttet til fornybare energikilder.

- Turisme er den store inntektskilden, og med et oljeutslipp vil det være over og ut for den — i alle fall for en lang, lang stund, sier han.

Spania vil bore flere steder

Også på Ibiza protesteres det mot planer om oljeboring, og i regioner som Asturias, Cantabria og Baskerland er folk i opposisjon til boring og utvinning av skiferolje.

Hundrevis demonstrerte mot den planlagte oljeboringen da Spanias industriminister José Manuel Soria besøkte Gran Canaria i juni. Foto: Borja Suarez

- I mange år, under sosialistregjeringen, var det alternative energikilder som sto i fokus, men nå har pipen fått en annen lyd. Nå handler alt om å redusere landets enorme avhengighet av energiimport fra utlandet ved å åpne opp for oljeboring og utvinning av skiferolje, sier Mike Rosenberg, professor ved businesskolen IESE til Financial Times.Spanias industriminister José Manuel Soria forsvarer planene. Han sier det er viktig for Spania å kartlegge hvor mye olje og gass landet har.

- Ikke noe annet land ville sagt nei til å finne ut hvor store ressurser det har til rådighet. Den luksusen kan vi ikke ta oss, har han sagt til spanske medier.

Oljeselskapet Repsol har ikke besvart Aftenpostens forespørsel, men har tidligere uttalt at de garanterer at boringen ved Kanariøyene vil skje på en trygg måte etter strenge standarder.

Hundre flyavganger i uken

Fra januar til april i år gikk det i snitt 98 fly i uken fra norske flyplasser til øygruppen i Atlanterhavet.

Nordmenn flokker til Kanariøyene som aldri før. Mest trafikkert var uke 13 med totalt 120 avganger. Det viser tall Aftenposten har hentet inn fra Avinor og flyplassene Rygge og Torp.

— Dette er enorme tall og understreker hvorfor Norge og de andre nordiske landene er et så viktig marked for Kanariøyene, sier Rolf Forsdahl, direktør i Virke Reise Utland.

Egypt rammet

Nordmenn sto for 5 prosent av utenlandsturismen til Kanariøyene i 2013 etter flere år med kraftig besøksvekst (se hovedsak).

— Kanariøyene er vinterfavoritt nummer én. De har greie temperaturer hele året og ligger en akseptabel flyreise unna. I tillegg har både charter- og ruteflytilhengerne gode tilbud å velge i. Når Egypt, som en av de få konkurrentene, ble rammet av uroligheter, fikk Kanariøyene et ekstra tilsig av norske turister, sier Forsdahl.

Tall fra Kanariøyenes statistikkbyrå ISTAC viser at Tenerife er den mest besøkte destinasjonen med 37 prosent av den utenlandske turismen til øygruppen. Gran Canaria ligger på 2. plass med 28 prosent. For nordmenns del er imidlertid sistnevnte desidert mest besøkt. I 2013 reiste 69 prosent til Gran Canaria, mens 22 prosent besøkte Tenerife.

Færrest nordmenn i mai

— Vi tror utviklingen fremover blir preget av mange av de samme faktorene vi har sett til nå, og vi tror ikke på noen redusert popularitet for Kanariøyene. Men veksten kan nok flate litt ut – rett og slett fordi vårt reisemønster etter hvert trolig nærmer seg et maksnivå, sier Forsdahl.

ISTAC-tallene fra 2013 viser at flest nordmenn besøkte Kanariøyene i november. Da fikk øyriket 82.770 besøk fra Norge.

Dersom du er lei dine landsmenn og ønsker å være i fred, er mai et godt tidspunkt å reise på. I fjor var det "bare" 11.569 norske turister innom Kanariøyene denne måneden.