Kongehuset endrer gavepolitikken

Kongehuset tar ikke lenger imot private gaver fra kommersielle aktører. Beslutningen, som ikke er blitt gjort kjent før nå, ble tatt i mars 2015, opplyser Kongehuset.

Publisert: Publisert:

Kronprinsesse Mette-Marit og resten av Kongehuset tar ikke lenger imot private gaver fra kommersielle aktører. Foto: NTB Scanpix

  • Arild Færaas
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Kongen bekrefter i intervju med NRK Dagsrevyen at de ikke lenger vil ta i mot gaver fra kommersielle aktører.

— Vi har jobbet hardt med gavesituasjonen. Og det er ganske komplisert. Men vi prøver å gjøre dette for helt klart å vise at vi ikke har bindinger, sier Kong Harald.

Kongehuset har også offentliggjort en liste over alle gavene de fikk i fjor som er beregnet å være verdt 1000 kroner eller mer.

Har fått kjoler

NRK viste til at tidligere har flere medlemmer av kongehuset fått biler i gave av næringslivet. Kongen fikk en seilbåt av næringslivsaktører, og Kronprinsen fikk et par ski da han besøkte en skifabrikant for ikke lenge siden.

Også Kronprinsesse Mette-Marit har tidligere vært i søkelyset fordi hun har fått en del kjoler som var private gaver.

Det førte også til mye rabalder i fjor sommer da kronprinsfamilien reiste på en påspandert yacht-tur, men de nektet å si hvem som betalte for den.

- Lang tradisjon med gaver

– Det er en lang tradisjon med gaver til kongehus. Vårt kongehus får ofte gaver fra folk og vertskap på reiser rundt om i landet og i forbindelse med merkedager. Dette har de kongelige satt stor pris på, heter det i en pressemelding fra Slottet.

– Samtidig er samfunnet i forandring på dette området, og vi forandrer oss med samfunnet. Kongehuset har derfor gått gjennom praksisen for mottak av gaver, og for å fjerne eventuell tvil om uheldige bindinger, har vi nå vedtatt nye og klare retningslinjer for gaver til de kongelige, heter det videre.

Kongehuset vil fortsatt ta imot gaver i offisielle sammenhenger. Da foregår overrekkelsene i hovedsak i full åpenhet med presse til stede. Andre gaver sendes til Slottet. Private gaver fra kommersielle aktører blir returnert til giver.

Samtidig offentliggjør Kongehuset nå en liste over gaver de fikk i fjor. Gavelisten dekker perioden 1. juni til 31. desember.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.