Stockholm/Oslo (NTB-Bibiana Piene): Den franske forfatteren Patrick Modiano (69) sier han synes det er merkelig at han er tildelt nobelprisen i litteratur.

— Jeg har snakket med Modiano på telefon og gratulerte ham. Med sin sedvanlige beskjedenhet svarte han at han synes det er merkelig å få litteraturprisen, men han var glad, sier prisvinnerens franske forlegger, Antoine Gallimard.

Modiano fikk prisen for sine «underlige, urovekkende og elegante» bøker. Presis kl. 13 slo sekretær Peter Englund i Svenska Akademien opp dørene i Børssalen i Gamla Stan i Stockholm og kunngjorde at årets nobelprisvinner i litteratur var «vår tids Marcel Proust»: Patrick Modiano.

Modiano lå på forhånd på sjetteplass på bookmakernes rankinglister, og mange ble overrasket over at det var han som gikk helt til topps.

Ny blomstring

På forlaget Cappelen Damm, som har utgitt i alt tre av Modianos bøker, var det først forvirring og deretter glede over tildelingen.

— Vi er kjempeglade. Det er helt fantastisk at Patrick Modiano har fått nobelprisen i litteratur, sier forlagssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm, Anne Fløtaker.

— Det er utrolig moro å få lov til å gi ut et slikt forfatterskap, som kanskje ikke er så velkjent, men som nå vil få en ny oppblomstring, sier Fløtaker til NTB.

Hun lover nyopptrykk av bøkene på norsk så raskt som mulig. I dag er de ikke å få tak i.

Beskjeden og lavmælt

Modiano beskrives av mange som beskjeden og lavmælt. Allerede som 27-åring fikk han det franske Akademiets store romanpris, og i 1978 fikk han Frankrikes gjeveste litteraturpris, Goncourt-prisen, for gjennombruddsromanen «Gater i mørke».

Selv holdt han seg i skyggen torsdag. Selv ikke Nobelkomiteen klarte å få kontakt med hovedpersonen før tildelingen ble offentliggjort.

I juryens begrunnelse heter det at Modiano får prisen for «minnenes kunst med hvilken han fremkaller de mest uhåndgripelige menneskeskjebner og avdekker okkupasjonens livsverden».

- Forsømt barn

— Modiano er en forfatter for mange lesere. Han er ikke eksklusiv og vanskelig, sier litteraturprofessor Per Buvik ved Universitetet i Bergen til NTB. Han mener det trolig finnes et større publikum for Modianos bøker i dag og peker på forbindelseslinjer til forfattere som Karl Ove Knausgård og Thomas Espedal.

— Modiano var på mange måter et forsømt barn, og særlig forholdet til hans fraværende far har gitt opphav til mange av bøkene, sier han.

— Helt sentralt står spørsmålet om hvem man er, og hvordan man blir den man er. Modiano gjør dette på en veldig forståelig måte, med et veldig flott språk, sier litteraturprofessoren

- Velfortjent

Modiano er den ellevte franskmannen som får nobelprisen i litteratur.

— Han er utvilsomt en av de største forfatterne de siste årene. Dette er velfortjent for en forfatter som dessuten er diskret, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls i en kommentar.

Prisen på 8 millioner svenske kroner skal overrekkes av den svenske kongen i Stockholms konserthus på Nobeldagen 10. desember.

I år veddet mange på at prisen ville gå til den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong'o, men verken han eller japanske Haruki Murakami nådde opp.

I fjor gikk prisen til den canadiske novelleforfatteren Alice Munro.

Ifølge BBC er den typiske nobelprisvinneren i litteratur en amerikansk mann på 62 år som er født på våren, har gått på Harvard, er gift, ikke bruker briller og barberer seg regelmessig. (©NTB)