KrF vil ha FN-mandat før Norge bidrar i IS-krig

Oslo (NTB): KrF mener Norge ikke kan vurdere å bidra i krigføring mot IS før det foreligger et FN-mandat. USA har bedt Norge og flere andre land om å bidra militært i Irak.

NTB
Publisert: Publisert:

— Norge må vurdere en forespørsel om militært bidrag i kampen mot IS. Men det må være under forutsetning om at det ligger et FN-mandat til grunn, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

Utenriksminister Børge Brende (H) var mandag i Paris der representanter fra 26 land diskuterte hva som bør gjøres med opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

En felleserklæring fra konferansen, som omfattet alle de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, slår fast at irakiske myndigheter kan regne med nødvendig hjelp og «passende militær bistand» i krigen mot IS.

— Norge vurderer om vi skal bidra med militær kapasitetsbygging i Irak. Det kan for eksempel dreie seg om opplæring, sa Brende til NTB. Han understreker at det ikke er aktuelt å delta med bakkestyrker eller i luftoperasjoner nå.

Knut Arild Hareide er kritisk til at det han betegner som en «løs NATO-koalisjon», skal gå til aksjon mot IS. Isteden ønsker KrF-lederen at verdenssamfunnet gjennom FN skal gjøre et felles vedtak om aksjoner. (©NTB)

Publisert: