Sarkozy legger ny regjeringskabal

Paris (NTB-AFP-DPA): Frankrikes president Nicolas Sarkozy vil utpeke statsministeren for sin nye regjering søndag. Det er ventet at François Fillon vil fortsette i jobben.

At statsminister Fillon og hele den franske regjeringen lørdag gikk av er en tradisjonell formalitet som gjør presidenten i stand til å utpeke nye ministre uten å være nødt til å si opp de sittende regjeringsmedlemmene.Sarkozy signaliserte allerede i mars at han planla å fornye regjeringen sin, etter at presidenten og UMP gikk på en kraftig smell under regionalvalget. Sarkozys popularitet har dalt de siste månedene, og spekulasjoner om en nært forestående utskifting har versert.

Siden mars har to av Sarkozys ministere blitt tvunget til å gå av som følge av ulike skandaler, mens arbeidsminister Eric Woerth så vidt klarte å klamre seg til stillingen sin til tross for mistanker om å ha mottatt ulovlig partistøtte.

Den lenge ventede rokeringen gjøres trolig i et forsøk på å gjenreise regjeringens støtte i befolkningen. Ifølge kilder i regjeringen og i UMP er det ventet at Fillon på ny vil bli utpekt som statsminister allerede søndag. Deretter vil han trolig utpeke en ny regjering som så vil godkjennes av Sarkozy. Eksperter tror den nye regjeringen vil bestå av færre ministre, og at de hovedsakelig vil komme fra Sarkozys konservative parti UMP.

Tanken bak det skal være at Sarkozy vil prøve å sanke støtte fra konservative velgere. Det er dermed ventet at utenriksminister Bernard Kouchner, en tidligere sosialist, må gå. Tidligere statsminister Alain Juppe, som tilhører høyrefløyen i UMP, bekreftet lørdag at han forventer at Sarkozy lar ham gjøre comeback i regjeringen som forsvarsminister. (©NTB)

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.