Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) flankert av SV-leder Kristin Halvorsen (t.h.) og Sp-leder Liv Signe Navarsete før presentasjonen av regjeringspartienes nye samarbeidsavtale, også kalt Soria Moria 2-plattformen, onsdag ettermiddag. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) flankert av SV-leder Kristin Halvorsen (t.h.) og Sp-leder Liv Signe Navarsete før presentasjonen av regjeringspartienes nye samarbeidsavtale, også kalt Soria Moria 2-plattformen, onsdag ettermiddag. Foto: Scanpix

Erna Solberg: - En regjering som er idéløs

Stoltenberg mener regjeringen har vedtatt å forandre Norge, mens opposisjonen mener det er mer av det samme.

OSLO: Da han presenterte den nye regjeringsplattformen i dag, erklærte Ap-leder Jens Stoltenberg at den i likhet med forrige plattform ville «forandre norsk politikk».

— Den plattformen vi legger frem i dag, er også historisk. Det vi nå legger frem forandrer norsk politikk, det forandrer virkeligheten i Norge, sa statsministeren.

Høyre-leder Erna Solberg er ikke enig i denne påstanden.

— De lover mer av samme medisin. Dette er en regjering som er idéløs. Vi trenger mer fornyelse, sa Solberg til TV2 etter å ha hørt presentasjonen.

Solberg kritiserer regjeringen blant annet for feil satsning på skolen. Hun mener det er viktigere å styrke lærernes kompetanse, enn å bruke penger på flere lærere.

Frp-leder Siv Jensen er også skuffet, spesielt over asylpolitikken, som ifølge Stoltenberg er strammet inn. Jensen er av en annen oppfatning.

KRITISK: Høyreleder Erna Solberg leser kommenterer Soria Moria II-erklæring i vandrehallen i Stortinget onsdag ettermiddag. Foto: Scanpix. Foto: Scanpix

— Ingen innstramming

— Jeg klarer ikke å se hva som ligger i erklæringen, som skal føre til innstramming. Det som er konkret, er jo ting som vi har visst om siden i juni, sier Jensen.

Solberg sier seg enig i dette, selv om hun har sett enkelte formuleringer som kan bety innsramming.

SV-leder Kristin Halvorsen sa at det er «et helt annet klima- og miljøfokus» i den nye Soria Moria-erklæringen. Hun mener miljøhensyn gjennomsyrer hele det 81 sider lange dokumentet.

Siv Jensen mener SV har fått for stort gjennomslag i miljøpolitikken. Hun er skuffet over at regjeringen utsetter oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

KrF-leder Dagfinn Høybråten er derimot skuffet over at regjeringen ikke vil utelukke oljeboringen fullstendig. - SV har tapt første slag i kampen mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen, fastlår han i en pressemelding.

— Regjeringen velger å utsette spørsmålet om konsekvensutredning av oljeboring i nord. Dette er et første skritt mot oljeaktivitet i området. Vi vet mer enn nok til å velge vern, sier Høybråten.

KrF: - Bare fagre ord

Stoltenberg nevnte kampen mot arbeidsledighet, skole, omsorg, klima og miljø som de viktigste satsningsområdene. Han lovte full sykehjemsdekning innen 2015. Ifølge Halvorsen har regjeringen som mål å «utslette fattigdom». - Dette er det eneste anstendige målet en regjering kan ha, sa hun.

KrF-leder Høybråten er kritisk: - Kampen mot fattigdom er redusert til fagre ord og få konkrete tiltak, uttaler han i pressemeldingen.

Stoltenberg tok et viktig forbehold om regjeringens mål. Han gjorde det klart at graden av oppnåelse avhang av den økonomiske utviklingen.

— Dette er mål vi vil jobbe hver dag for å oppnå, men hvor langt vi kommer, avhenger også av faktorer som er utenfor regjeringens kontroll, sa Stoltenberg.

Venstre: - Ingen vilje

— Regjeringen viser ingen vilje eller evne til å ta tak i de store utfordringene de neste fire årene. Den nye regjeringserklæringen er like spennende, visjonær og forpliktende som en middels trontale, hevder Venstres parlamentariske leder, Trine Skei Grande, i en pressemelding.

— Klimapolitikken er satt på vent, kunnskapspolitikken preges av manglende forpliktelser og feilprioriteringer, og det er knapt noen vilje til å gjøre noe med fattigdoms- og velferdsutfordringene vi står overfor. På alle disse områdene går Regjeringen i beste fall ørsmå skritt i rett retning, fortsetter Grande.

Grande synes det er svært skuffende at det er i asyl- og innvandringspolitikken det vises størst endringsvilje. Den blir ifølge henne «strengere, strammere og mindre human».

— Det er tydelig at Rune Gerhardsen og Jan Bøhler har vunnet den interne kampen i Arbeiderpartiet og Regjeringen på bekostning av Jonas Gahr Støre, sier hun.

Fædrelandsvennen/ Aftenposten