Öcalan, som i 1999 fikk en livstidsdom for terrorisme og fortsatt sitter i fengsel, har siden slutten av fjoråret forhandlet med den tyrkiske regjeringen. Mandag forteller han at han torsdag vil gi den kurdiske PKK-geriljaen beskjed om å legge ned våpnene.

— Jeg vil at våpenspørsmålet skal bli løst så raskt som mulig - uten at ett eneste liv går tapt, understreket Öcalan. Han ba samtidig om at den tyrkiske nasjonalforsamlingen gjør sitt for å skape fred med kurderne.

— Våpenhviler har kommet og gått i denne konflikten, men dette er første gang Öcalan har forhandlet direkte med en tyrkisk statsminister om en fullstendig løsning på konflikten, skriver nyhetsbyrået Reuters med henvisning til den tyrkiske regjeringssjefen Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkias justisminister, Sadullah Ergin, tror at Erdogan kan gi PKKs væpnede grupper ordre om å trekke seg tilbake til baser i det nordlige Irak. Denne tilbaketrekningen kan være fullført innen utgangen av året, skrev den tyrkiske avisen Millyet mandag. (©NTB)