Ett av stedene det tidlig oppsto kø var på strekningen E18 mellom Drammen og Kristiansand i sørgående retning.

Klokken 14 meldte Vegtrafikksentralen sør at en må regne med omtrent ti minutters forsinkelser, mens trafikken fløt uten store forsinkelser i 18-tiden. Dog meldes det om tett trafikk.

Mellom Larvik og Bamble var det også kø tidlig på ettermiddagen. Man måtte da regne med forsinkelser på 35 minutter. I 17-tiden var forsinkelsen på strekningen redusert til et kvarter, og en time senere ble det meldt om tett trafikk, men ingen store forsinkelser.

Verst fredag og søndag

– Det er egentlig bare å vite at det kan ta tid. Sjekk reisetider.no, der ligger det oppdaterte forsinkelser, sier trafikkoperatør Heidi Hauge Rasmussen i Vegtrafikksentralen sør til NTB.

De mest utsatte strekningene er i Drammen-området fra Liertoppen og sørover. Langangen rett utenfor Skien er også utsatt, opplyser Rasmussen.

Selve fellesferien starter strengt tatt ikke før mandag, men mange benytter anledningen til å komme seg av gårde før hovedrushet starter.

– Det er slik det er hver sommer. Det blir spesielt mye trafikk hver fredag og søndag, opplyser hun.

Ulykkesuke

Det er første uka i fellesferien som er verst i antall ulykker, viser tall for juli i fjor. Da ble det meldt inn nesten 7.000 trafikkulykker til en kostnad på over 137 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Deretter synker ulykkestallene for resten av fellesferien.

– Det ble til sammen meldt inn vel 30.000 bilskader til forsikringsbransjen for hele juli i fjor, til en kostnad av over 618 millioner kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Han opplyser at de allerede har fått inn de første skademeldingene.

Du kan følge trafikken i Kristiansand på våre livekamera her.