Vegtrafikksentralen sør advarer mot lange køer på E18 fredag. Årsaken er at fellesferien er i gang. Vegtrafikksentralen sør advarer mot lange køer på E18 fredag. Årsaken er at fellesferien er i gang. Foto: Marianne Løvland / NTB

Fellesferien er i gang – lite køer fredag kveld

Fellesferien er i gang, og i den forbindelse var det til dels stor trafikk på flere veistrekninger på Østlandet fredag formiddag. På kvelden går det roligere.

Ett av stedene det tidlig oppsto kø var på strekningen E18 mellom Drammen og Kristiansand i sørgående retning.

Klokken 14 meldte Vegtrafikksentralen sør at en må regne med omtrent ti minutters forsinkelser, mens trafikken fløt uten store forsinkelser i 18-tiden. Dog meldes det om tett trafikk.

Mellom Larvik og Bamble var det også kø tidlig på ettermiddagen. Man måtte da regne med forsinkelser på 35 minutter. I 17-tiden var forsinkelsen på strekningen redusert til et kvarter, og en time senere ble det meldt om tett trafikk, men ingen store forsinkelser.

Verst fredag og søndag

– Det er egentlig bare å vite at det kan ta tid. Sjekk reisetider.no, der ligger det oppdaterte forsinkelser, sier trafikkoperatør Heidi Hauge Rasmussen i Vegtrafikksentralen sør til NTB.

De mest utsatte strekningene er i Drammen-området fra Liertoppen og sørover. Langangen rett utenfor Skien er også utsatt, opplyser Rasmussen.

Selve fellesferien starter strengt tatt ikke før mandag, men mange benytter anledningen til å komme seg av gårde før hovedrushet starter.

– Det er slik det er hver sommer. Det blir spesielt mye trafikk hver fredag og søndag, opplyser hun.

Ulykkesuke

Det er første uka i fellesferien som er verst i antall ulykker, viser tall for juli i fjor. Da ble det meldt inn nesten 7.000 trafikkulykker til en kostnad på over 137 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Deretter synker ulykkestallene for resten av fellesferien.

– Det ble til sammen meldt inn vel 30.000 bilskader til forsikringsbransjen for hele juli i fjor, til en kostnad av over 618 millioner kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Han opplyser at de allerede har fått inn de første skademeldingene.

Du kan følge trafikken i Kristiansand på våre livekamera her.