Redaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve og tidligere redaktør i VG Bernt Olufsen, ankommer bisettelsen til Kåre Valebrokk i nye kapell på vestre gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
Admistrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening Randi S. Øgrey og administrerende direktør i Fagpressen Even Trygve Hansen ankommer bisettelsen til Kåre Valebrokk i nye kapell på vestre gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
TV2-journalist Gerhard Heiberg, ankommer bisettelsen til Kåre Valebrokk i nye kapell på vestre gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
Carl I. Hagen ankommer bisettelsen til Kåre Valebrokk i nye kapell på vestre gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
Harald Rønneberg og Thomas Numme ankommer bisettelsen til Kåre Valebrokk i nye kapell på vestre gravlund tirsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix

OSLO: Et fullsatt kapell, med familie, venner og en lang rekke personer fra norsk presse— og samfunnsliv, tok farvel med den tidligere TV 2-sjefen og Dagens Næringsliv-redaktøren. Valebrokk døde på Rikshospitalet lørdag 9. februar, 72 år gammel.

– Alle synes de kjente Kåre Valebrokk. Alle hadde stor respekt for ham. Så stor at det merkes på nekrologene som er skrevet. Det er hentet fram sjeldne ord av edelt karat for å karakterisere den unike, fargesprakende begavelsen med gullpennen, sa prest Paul Nome, som forrettet i bisettelsen.

Markant samfunnsdebattant

Valebrokk sto i spissen for en modernisering av den kritiske næringslivsjournalistikken her i landet. Han fikk til en formidabel opplagsøkning i Dagens Næringsliv og omlegging av avisen i sin tid som redaktør fra 1985-1999. Vel så kjent er han for sine skarpsindige iakttakelser og spissformuleringer i rollen som samfunnsdebattant og redaktør.

– Han kommer til å bli husket som en markant personlighet og en gnistrende god skribent og journalist. Han representerte noe annet, sier Kjetil Wiedswang, kommentator og mangeårig medarbeider av Valebrokk i Dagens Næringsliv.

Han beskriver den tidligere sjefen som fargerik og gammeldags – «av den typen man i dag mest ser i «Mad Men"»- samtidig som han var sørlandspietist og svært hardtarbeidende.

Glødet for jobben

Det falt mange lune ord og humoristiske anekdoter i minneordene i kapellet ved Vestre gravlund. Familien tegnet et bilde av en mann som «ikke var helt A4», som kona Kirsti-Mette bemerket.

– Drosjenæringen og restaurantnæringen vil savne Kåre, sa hun i en godlynt liten spøk for å beskrive ektemannen.

Familien fortalte om en mann som var glødende opptatt av jobben sin og saker som opptok ham. Et lesende menneske, som trivdes best bak en bok eller en stor bunke aviser. En evig optimist. Hardarbeidende. Sta inntil det parodiske. Urokkelig opptatt av å ha sine meningers mot. En god formulering var like viktig, kanskje til og med viktigere, enn et godt argument.

Sønnen og E24-sjef Per Valebrokk fortalte om diskusjoner med faren, alt fra en ung alder.

– Pappa, jeg gikk i dine fotspor. Nå står jeg her i dine sko, et par Church med lærsåle. Takk for lånet!, sa han.

– Et virkelig godt menneske

Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten mener Valebrokk vil bli husket som en særegen stemme i samfunnsdebatten.

– Det var originaliteten, det var evnen til spissformuleringer og det var veldig bredde i interessefeltet, sier Stanghelle.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund tror Valebrokk vil bli stående som selve symbolet på medienes uavhengighet og kompromissløshet. Likeledes husker generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening ham som en mann som var sterk både i meninger, prinsipper og gode historier.

– Jeg vil huske ham som et virkelig godt menneske. En som ofte anstrengte seg for å vise det motsatte, men som virkelig var et godt menneske, minnes Kokkvold.

Valebrokk var sjefredaktør i Dagens Næringsliv fra 1985 til 1999 og toppsjef i TV 2 mellom 1999 og 2007. Han klarte ikke å legge ned pennen selv om han ble pensjonist. Etter TV 2-perioden fortsatte han som fast søndagsdebattant i Aftenposten. Han ble også hyret inn som utviklingsredaktør i ukebrevet Mandag Morgen.