–Jeg merker ingen ting her i byen, det er ganske rolig. Men jeg har ingen planer om å gå ut og se om jeg merker noe heller, sier Therese Glendrange (41).

Flekkefjord-kvinnen har vært misjonær i Mali i tolv år, og siden 2012 har hun bodd i hovedstaden Bamako der hun leder Normisjons arbeid i Mali og Senegal. Hun merker lite til gisselaksjonen som pågår på et Radisson Blu-hotell fire-fem kilometer unna, der 170 personer er tatt som gisler av væpnede styrker.

— Jeg føler meg veldig trygg, men det er ikke nødvendig å gå ut når det er en gisselaksjon på gang. Den amerikanske ambassaden ber sine innbyggere om å holde seg inne, og den velger vi også å følge, sier Glendrange, som for øyeblikket er på jobb.

Hun fikk beskjed fra norske myndigheter tidligere fredag morgen lokal tid om den pågående gisselsituasjonen, før nyheten hadde rukket å spre seg i Mali. Hun følger situasjonen gjennom fransk radio.

Den dramatiske gisselaksjonen i Mali er over. Etter ni timer var alle gisler frigitt. Minst 27 personer skal ha blitt drept, opplyser FN-soldater til NTB. To angripere skal være blant de drepte.

Det er uklart hvilken gruppe som har ståt bak angrepet, men islamistgruppen al-Mourabitoun, hevder å stå bak gisseltakingen på et hotell i Mali, melder NTB. De skal ha samarbeidet med al-Qaida i det islamske Maghreb (AQUIM).

Gruppa Al-Mourabitoun ble dannet av Mohktar Belmokhtar, mannen bak angrepet på Statoils anlegg i Algerie i 2013. ## 170 gisler

Sikkerhetsstyrker stormet Radisson Blu-hotellet i Malis hovedstad Bamako, der over 80 av de 170 gislene nå skal være i sikkerhet. Minst tre mennesker er drept, melder NTB.

Sikkerhetsstyrker har stormet bygningen og rundt 80 av gislene er brakt i sikkerhet, meldte det statlige fjernsynet i landet. Gisseltakerne har beveget seg oppover i etasjene på hotellet og befinner seg nå i sjuende etasje.

124 gjester og 12 ansatte skal fortsatt være holdt som gisler, melder NTB.

Gikk fra rom til rom

– De går fra etasje til etasje, fra rom til rom, og har nå kommet opp i sjuende etasje, sa en sikkerhetskilde.

Malisiske soldater og FN-styrken MINUSMA omringet hotellet. Etterhvert deltok også amerikanske og franske spesialsoldater i aksjonen mot gisseltakerne.

Det var mange utenlandske statsborgere på hotellet som ble angrepet, blant dem minst tolv franske statsborgere som arbeider for Air France, tjue indere, sju kinesiske turister og seks ansatte i det tyrkiske flyselskapet Turkish Airlines.

Snakket engelsk

De tolv Air France-ansatte er nå i trygghet, opplyser flyselskapet, og det samme gjelder fem av de seks Turkish Airlines-ansatte, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu i Tyrkia.

Flere av gisseltakerne på hotellet i Malis hovedstad Bamako snakker engelsk seg imellom, forteller en av de frigitte gislene.

– Jeg hørte at de sa på engelsk: Ladet du den? Kom an!, forteller Sékouba Diabate, et av gislene som ble frigitt av sikkerhetsstyrker.

– Jeg kunne ikke se dem, for slike situasjoner er svært vanskelige, forteller Diabate, som er en kjent sanger fra Guinea.

NTB har vært i kontakt med Forsvaret, Utenriksdepartementet samt norske hjelpeorganisasjoner og bedrifter som har virksomhet i Mali, men det er foreløpig ingenting som tyder på at det befinner seg norske statsborgere på hotellet.

- Alt er bra

Normisjon i Norge har hatt tett kontakt med Glendrange gjennom dagen.

— Vi har snakket med Therese flere ganger i dag, og alt er bra med henne og de to andre misjonærene våre, sier Gudrun Homstvedt ved Normisjons internasjonale avdeling til Fædrelandsvennen.

Glendrange er en av Normisjons tre misjonærer i Mali. De to andre misjonærene befinner seg vest i Mali, og er uberørt av gisseldramaet.

— Vi forholder oss foreløpig veldig avventende, for vi vet ikke så mye om hva som skjer. Men selv om Therese er i Bamako, er hun et stykke unna, og ikke berørt, sier Homstvedt.

De siste årene har det vært mye uro i Mali, spesielt nord i landet. Korrupsjon, maktmisbruk, klimaendringer og svake statlige institusjoner, er blant årsakene til uroen. Glendrange selv tenker ikke mye over uroen, men tar visse forbehold i dagliglivet i Bamako.

— Det er lite tydelig i bybildet at vi er i et land der det har vært uro i noen år, men jeg prøver å ikke være for mye på hoteller og i restauranter der det befinner seg mange utlendinger, sier Glendrange.